Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Trobentice

Cvetoča pomlad na krožniku 

Pomlad že naznanjajo prvi cvetovi. A ne samo, da so lepi. Mnogi med njimi so tudi užitni in celo zdravilni!

Okus in videz številnih jedi lahko popestriš s cvetovi trobentic, vijolic, marjetic in še česa. Tudi njihovi listi, predvsem mladi, so užitni in prava vitaminska bomba.

Divje rastoče užitne rastline vsebujejo več vitaminov in mineralnih snovi kot gojene. So tudi bolj aromatične in polnejšega okusa, v njih pa ni ostankov zaščitnih sredstev in umetnih gnojil. Le čim bolj naravno ohranjen travnik dovolj oddaljen od prometne ceste in drugih onesnaževalcev moraš najti.
 

Trobentice

Privlačno rastlino z običajno rumenimi cvetovi imenujemo tudi navadni jeglič. Cvetovi lahko vsebujejo precej sladkega nektarja. Slednjega lahko z malo truda posrkaš kar na travniku. In sicer tako, da izpuliš cvet in skozi tulec, ki ostane skupaj s cvetnimi listi, posrkaš sladko tekočino. Ni je veliko, a dovolj, da jo okusiš!

Cvetovi sicer teknejo kot dodatek različnim solatam pa tudi drugim jedem. Hkrati so še privlačna dekoracija. Potrebuješ le še ščepec začimb, priljubljenega olja in nekaj kapljic kisa. Z malo več domišljije pa se zraven podajo še beli sir, različna semena in oreški, morda olive. Okus in vonj cvetov spominja na med. Zato se dobro ujamejo tudi kot dodatek sladicam ali pa v smutijih in jogurtih. Ponekod iz pomladnih cvetov izdelujejo celo čudovite sladice. Cvetove namreč kandirajo, prepojijo s sladkornim sirupom in posušijo!

Cvetovi in mladi listi trobentic vsebujejo precej vitamina C in A, eterična olja, ter druge učinkovine, ki ugodno vplivajo na zdravje. Uporabni so tudi posušeni deli, predvsem za pripravo čajev. Čaj je dobrodošel za čiščenje telesa, ugodno vpliva na dihalne poti, saj lajša bronhitis in kašelj. Obenem deluje odvajalno, čisti ledvice, kri in sečila, blaži glavobole, deluje pomirjevalno ter pomaga pri nespečnosti. 
 

Dišeče vijolice pomirjajo

Nežne pomladne cvetlice modrih, vijoličnih ali celo belih dišečih cvetov so podobno uporabne kot trobentice. Za zdravljenje obolenj dihal so jih uporabljali že v srednje veku. Čaj iz cvetov ali listov pomaga tudi pri želodčnih in prebavnih težavah ter slabokrvnosti.

V Franciji iz cvetov izdelujejo celo bonbone in marmelado. Iz nekaterih vrst pa pridobivajo eterično olje, katerega uporabljajo za izdelavo parfumov. Olje učinkuje tudi protibolečinsko, pomirjevalno in razkuževalno.
 

Marjetice 

Podobno uporabni so še nežni cvetovi marjetic ter njihovi mladi listi. Poleg prehladnih obolenj lajšajo še želodčne težave in pospešujejo prebavo. 
 

Ali veš?

  • Pomladnih cvetov ne moreš kupiti, zato pa jih lahko nabereš na vsakem  sprehodu.
  • Če užitnih rastlin ne poznaš dobro vprašaj starše ali pa si pomagaj  z informacijami na svetovnem spletu. Ali še bolje, s kvalitetno knjigo o rastlinah v roki. 
  • Iz omenjenih cvetov lahko pripraviš dekorativne ledene kocke ali celo sladoled. V modelčke položiš cvetove, zaliješ s sladkano vodo in pustiš v zamrzovalniku vsaj 3 ure. Vodo lahko nadomestiš z mlekom.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, februar 2021
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu