Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Revije_2020_Moj-planet

Moj planet

Moj planet je odlična revija za radovedne raziskovalce, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves širni svet.

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Razvajamo svoje naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec tudi

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V februarski številki ne spreglejte

Povodni konj 
Ti ogromni rastlinojedci so vzrok za največ človeških smrti med vsemi velikimi sesalci v Afriki. Samci vidijo ljudi kot tekmece za njihovo ozemlje, samice pa zavzeto branijo svoje mladiče. Odrasel »hipo« lahko tehta tudi do 3 tone in te lovi s hitrostjo 30 km na uro. Ugriz njegovih močnih ust, ki se lahko odprejo za več kot meter, primerjajo z udarcem kovaškega kladiva.

Slon
Na splošno so sloni prijazni, a jih včasih popade jeza. Posebej v ujetništvu, kjer premalo prostora in zlorabe zelo slabo vplivajo nanje, saj so zelo rahločutni. V naravi prehodijo ogromne razdalje, zato jih majhni prostori utesnjujejo. So zelo sočutni in dolgo prenašajo stres, vendar zaradi potlačenih čustev na koncu pobesnijo in lahko celo ubijejo svoje skrbnike.

Basenji 
je redkejša starodavna pasma prikupnega psa, ki ne laja, pač pa nas zaskrbljeno gleda s temnimi očmi in z nagubanim čelom. Uhlji so vedno pokončni, hrbet je raven, rep pa enojno ali dvojno zavit kot kaka vzmet. Po značaju je podoben mački, saj se rad umiva in je precej samovoljen. V Sloveniji jih je malo.

Žafran 
Spada med najbolj značilne cvetoče znanilce pomladi. Njegovi cvetovi pa niso lepi, temveč so nekateri tudi užitni in celo zdravilni, spet drugi pa strupeni! Zato ga tudi imenujemo pomladanski žafran. Na robu gozda ali travnikih ga lahko pogosto najdeš v velikih skupinah. Lijakasto oblikovani cvetovi so značilne vijoličaste barve.

Trobentice 
Te čudovite rumene rožice imenujemo tudi navadni jeglič. Cvetovi in mladi listi trobentic vsebujejo precej vitamina C in A, eterična olja, ter druge učinkovine, ki ugodno vplivajo na zdravje. Uporabni so tudi posušeni deli, predvsem za pripravo čajev. Na trobentico lahko tudi zapiskaš, od tod tudi njeno ime.   

Veliki kormoran 
Te ptice lovijo ribe, tako da se potapljajo. Pod vodo so okoli pol minute, potopijo pa se do šest metrov. Največkrat lovijo kar pri dnu. Njihov sluh se je prilagodil tako, da pod vodo bolje slišijo, kar jim pomaga pri iskanju rib. Fotografija je bila posneta na Madžarskem na jezeru Csaj, v narodnem parku Kiskunsagi.

Povodni konj
Iz aktualne številke

Nevarni rastlinojedci

Če nisi zelo hiter tekač, povodnih konj, nosorogov, vodnih bivolov ali slonov ni prav pametno razjeziti. Preverite, zakaj

Žafran

Žafran za okras in kot začimba

Samojed

Samojed, smejoči se pes 

Trobentice

Cvetoča pomlad na krožniku 

Moj planet - cesarski pingvini

Cesarski pingvini

Globalno segrevanje

Odgovarjamo na vprašanja bralcev

Filipu, 11-letnemu bralcu revije Moj planet, smo odgovorili, kaj segreva naš planet.

Menu