V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Čuječnost lahko vadite kjerkoli in kadarkoli

Kratka vaja iz čuječnosti

Izurite se v čuječnosti in za začetek naredite preprosto vajo, ki vam bo vzela le tri minute.

Živimo hitro in stresno. Obveznosti, ki jim ni videti konca, nenehna dosegljivost in priklopljenost na medije puščajo davek na našem telesu. Če stresa ne zmoremo obvladovati in če ne prisluhnemo lastnim potrebam, lahko zbolimo.

Da do tega ne bi prišlo, nam lahko pomaga čuječnost. »Čuječnost ni nekaj neoprijemljivega ali ezoteričnega, ampak temelj za osmišljeno življenje in dobre odnose,« pravi dolgoletni učitelj joge in čuječnosti Robert Križaj, ki je program za zmanjševanje stresa, zasnovan na čuječnosti (MBSR), podrobno predstavil v knjigi Čuječnost.

Skozi lastno izkušnjo učenca in učitelja je v njej pojasnil osnove te tehnike in njeno zdravilno moč v obdobju stresa, bolečine in bolezni. Knjiga je zasnovana kot osemtedenski vadbeni program, s katerim okrepimo svoje duševno in telesno zdravje.

Preprosta vaja iz čuječnosti, ki vodi na pot samospoznavanja

Za začetek lahko preverite, kako se izurite v kratki vaji iz čuječnosti. Vajo lahko delate sede, leže, stoje ali v gibanju, tudi večkrat na dan. Bodite pozorni, kako vpliva na počutje. Lahko je poljubno dolga, tudi 10 minut ali pol ure, kar pomembno vpliva na vašo izkušnjo.
 

1. Nastavite štoparico na 3 minute.
 
2. Začnite tako, da usmerite pozornost v telo. Nekaj časa posvetite zavedanju položaja telesa in stiku z okolico.
 
3. Ozavestite dihanje. Bodite pozorni, kako in kje ga čutite v telesu. Sledite njegovemu ritmu, vsakemu vdihu in izdihu.
 
4. Vsakič ko pozornost uide drugam, jo nežno pripeljite nazaj k zavedanju občutkov dihanja.
 
5. Po treh minutah vajo končajte in razmislite o doživetem.
 

Vsaj toliko kot praktična izkušnja je pomembna tudi refleksija po njej. Vzemite si čas in po vsaki opravljeni vaji opažanja zapisujete v zvezek, ki ga namenite samo temu.

Čuječnost: trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju
Čuječnost: trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju
Robert Križaj

Menu