Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Samojed

Samojed, smejoči se pes 

Samojed je popolnoma bel kuža, visok malce več kot pol metra, z belim košatim repom, ki se mu ponosno vije nad hrbtom.

Ima pokončne, zaobljene, na konicah zelo dinamične uhlje, ter seveda prepoznaven nasmeh na obrazu.

Samojed je kuža, ki se vedno smeji. Tudi v Sloveniji so, resda jih ni ogromno, vendar ko jih srečamo, vedno pritegnejo naše poglede.
 

Njihov dom je Sibirija 

Samojedi izvirajo iz daljne Sibirije v Rusiji, kjer so stalnica mraz, sneg in mrzel veter skoraj 10 mesecev na leto. Preostala dva meseca pa ogromni komarji grenijo življenje vsem na tem območju. Pravzaprav so dobili ime po prebivalcih na severnem delu Sibirije, ki leži ob Arktičnem oceanu, po plemenu Samojed.

Tam so že v davnih časih sobivali po načelu daj, dam. Kužki so skrbeli za lov, zganjanje črede, varnost. Spali so v postelji s skrbniki in se medsebojno greli v mrzlih nočeh. Prvi samojedi so prišli v Evropo iz daljne Sibirije šele konec 19. stoletja, tega je dobrih 130 let. Najprej so v njih videli idealne pse za snežne pasje vprege.

Otroci so samojedovi najboljši prijatelji.

Konec 19. in na začetku 20. stoletja so bili udeleženi v marsikateri raziskovalni odpravi, kot vlečni psi, tudi na južni tečaj. Kaj kmalu pa so se prikupili kot ljubeči družinski psi, ki so zelo navezani na otroke. 
 

Zelo inteligenten pes

Za nasmehom samojeda se skriva prekrasen kuža, velikokrat naporen, tudi lajež samojeda ima prav posebno visoko frekvenco. Prepričan sem, da sosedje ne bodo veseli, ko boste šli v šolo, starši v službo, medtem pa bo vaš samojed doma neutrudno zavijal.

Je zelo inteligenten pes, ki potrebuje ogromno pozornosti, vrača pa jo z neskončno ljubeznijo do skrbnikov, še posebej pa so njihov svet otroci. Neizmerno jih obožujejo, varujejo in zabavajo. Preprosto so njihovi najboljši prijatelji. 

Samojedi spadajo po raziskavah DNK* med 14 najstarejših pasem na svetu.

Prekrasna bela dlaka

Samojedi imajo dvojno dlako: podlanko in vrhnjo dlako. Obe skupaj učinkovito poskrbita, da kuža ni moker do kože, čeprav se zmoči ali povalja v blatu.

Ko se dlaka posuši, ne glede na to, koliko blata se je je prijelo, umazanija odpade. Kuža pa je spet popolnoma bel, le nekdo morda ni vesel, ker mora počistiti za njim. Z dlako je kar nekaj dela, predvsem jo je treba redno česati, da preprečimo nastanek vozlov. 
 

Ali veš?

  • V povprečju imajo kužki telesno temperaturo višjo za več kot 1 stopinjo od ljudi. Ko ležijo ob nas, je podobno, kot bi imeli ob sebi termofor. 
  • Decembra leta 1911 je norveški raziskovalec Roald Amundsen kot prvi človek dosegel južni tečaj, a še pred njim ga je dosegel kuža kot prvi v vpregi psov, ki so ga vlekli. Ta kuža je bil samojed, eden izmed 52 kužkov, ki so pomagali osvojiti južni tečaj.
  • Samojedi spadajo po raziskavah DNK (okrajšava za deoksiribonukleinsko kislino, molekulo, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih) med 14 najstarejših pasem na svetu.
  • V Sloveniji jih ni veliko, tisti ki so, so zelo lepi. Kar nekaj svetovnih lepotnih prvakov je iz Slovenije.
     

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, december 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu