Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Pasje sanje so kombinacija namišljenih doživetij, slik, zvokov, čustev in drugih občutkov.

Ali kužki sanjajo?

Sanje so kombinacija namišljenih doživetij, slik, zvokov, čustev in drugih občutkov.

Seveda kužki tudi sanjajo. Nekateri večkrat, drugi manjkrat.

Ko jih opazujemo med spanjem, se nam marsikdaj zdi, da v sanjah preganjajo mačko. Drugič spet naš kuža mogoče sanja, da je srečal pasjega prijatelja na sprehodu. Od veselja maha z repom kot nor, oči se mu sunkovito obračajo, tačke z gibanjem nakazujejo tek, uhlja trzata ter cvili od veselja. Včasih se v sanjah tudi razburi in verjetno z jeznim laježem odganja velikega psa, s katerim nista niti približno prijatelja.

Tudi sam se včasih to sprašujem, ko gledam kakšno od svojih treh psičk med sanjanjem. Ali res sanja tisto, kar si sam prestavljam? Žal mi še niso povedale.

Kužki imajo tako kot ljudje pri spanju stanje REM (Rapid Eye Movement ali spanje s hitrim premikanjem oči je peta, zadnja faza spanja. Takrat najbolj intenzivno sanjamo ter si po navadi sanje iz te faze tudi največkrat zapomnimo), ki omogoča najbolj intenzivno sanjanje.

  V sanjah sem s prijatelji na potepu.

  Ne zbujajte jih med sanjanjem

  Vedeti moramo, da psi izvirajo iz volkov. Volk kot predstavnik rodu zveri je v divjini vseskozi na preži. To je bilo nujno za njihovo preživetje. Tudi med spanjem je pomemben vsak šum. Imajo rahel spanec, med katerim zaznavajo dogajanje v okolici. Morda se naokoli smuka lovec ali divjad, ki mu bo napolnila lačni želodček. Tudi ko spi, je pripravljen na akcijo. Zato si v naravi sanjanje privoščijo le, ko se počutijo varne.

  Ne glede na to, kako prijazen je naš kuža, je tudi potomec volka. Nekateri ljudje, ki jih zbudimo med sanjanjem, so nekaj trenutkov zmedeni. Kuža pa lahko v tej zmedenosti po nesreči tudi ugrizne. Veliko študij je potrdilo, da pogosto prekinjanje sanjanja pri kužkih vodi v duševne težave. Kuža preprosto ni več srečen, postane boječ, včasih agresiven, velikokrat pa tudi psi zapadejo v depresijo. 

  Kuža je med sanjanjem popolnoma sproščen, se počuti varnega in je zato tudi ranljiv. Vendar vam zaupa in se mirno preda svojim sanjam, kjer si verjetno kroji svet po svojih merilih.

    Ob prijetni sapi sanje kar same pridejo.

   Kaj pa mladički?

   Mladiči sanjajo veliko bolj pogosto kot odrasli psi. So v obdobju življenja, ki je najpomembnejše, zanj je značilno intenzivno pomnjenje. Vsak dan se jim zgodi veliko novega. Tisto popoldne je bil mladiček morda prvič v mestu.

   Koliko novih vonjav, hrupa in tistih ogromnih zveri, ki jim rečemo avtobusi! Vse te informacije nato v sanjah predela in je pripravljen na izzive naslednjega dne. Tudi sanjanje je nujno, da naš mladiček odraste v najboljšega psa na svetu.
    

   Ali veš?

   • Po nekaterih raziskavah manjši psi večkrat sanjajo kot večji, vendar s to razliko, da večji psi sanjajo v povprečju dosti dlje kot manjši. 
   • Ne sanjamo le ljudje in kužki. Sanjajo vsi sesalci in presenetljivo celo ptice. Pri drugih sesalcih je enako kot pri psih. Manjši sesalci sanjajo krajše, miške približno 10 minut na noč. Velikan slon pa lahko sanja tudi po dve uri na noč.
     

   Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

   Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
   Več o reviji >

   Moj planet, januar 2021
   Moj planet

   Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

   Menu