Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Pozitivna knjižna polička Damjane Bakarič, 4. del

Pozitivna knjižna polička Damjane Bakarič, 4. del

Telo in um sta povezana; ko začutimo, mislimo, ko mislimo, začutimo.

Kroženje. Notranja pretočnost dela zunanji svet tudi pretočen. Mentalna moč je izredno pomembna, zato za svoje bralce najraje izbiram knjige, ki jim pomagajo k boljšemu počutju, delovanju in razmišljanju. Vem, kaj pomaga meni. In upam, da pomaga tudi vam. Gremo!

Ko sem oni dan čakala na Polikliniki, sem imela dovolj časa, da preberem skoraj celo knjigo Mir dr. Arlene K. Unger. Priporočam za obisk pri specialistih, da vzamete s seboj kakšno dobro knjigo; moram priznati, da je bila prav ta tista prava.

Mir
Arlene K Unger

50 vaj čuječnosti in sproščanja, da bomo vsak dan spokojnejši

Vaje za čuječnost in mir sem vadila kar v čakalnici, ki je bila polna ljudi, brez svežega zraka, z vpitjem dojenčka, ki ga pol ure nihče ni pomiril. Knjiga je zelo praktična, najbolje od vsega pa je, da vaje delujejo. Gre za pomirjanje, za delovanje proti stresu, ne le takrat, ko smo že globoko v njem, temveč še predno se v nas ta dodobra razraste.

Vaje so sestavljene po čustvenomožganskem treningu, kognitivno-vedenjski terapiji in obvladovanju stresa s čuječnostno meditacijo. Kako si polepšamo dan, smo prijazni do sebe, kako si ustvarimo oazo na delovnem mestu, kako si naredimo naš um prožnejši ter kako ustvarimo medsebojne vezi mirnejše.

Refleksologija za začetnike Stefanie Sabounchian je priročnik za refleksno masažo stopal. Stavim, da si je to znanje želel usvojiti marsikdo med nami. No, jaz zagotovo. Od nekdaj čutim, da so na stopalih ključne refleksne točke za vse organe telesa. Še niste začutili?

Na primer, ko imamo vlažne noge, pa stopamo bosi, se nam kdaj kakšen del rahlo zalepi na tla in takrat, ko ga odlepimo, lahko to začutimo v določenem delu telesa. Takrat smo pritisnili na refleksno točko.

Refleksologija za začetnike
Stefanie Sabounchian

Priročnik za refleksno masažo stopal.

Priročnika sem bila resnično vesela; se že učim. V njem so osnovna načela refleksologije, kaj je refleksologija, katere so njene koristi, razlaga vseh točk, s katerimi organi in deli telesa so določene točke povezane. Vse je jasno in poglobljeno razloženo.

V drugem poglavju se bomo naučili tehnik v refleksologiji, tretje poglavje nam pojasnjuje refleksne točke in kako masiramo ter kakšne so koristi masaže. Na primer, katere so refleksne točke za oči ali ušesa, kako jih masiramo in kaj s tem pridobimo mi in naše telo.

Jorge Bucay v knjigi Najlepše pravljice – da se bolje spoznamo obdela naslednje pravljice: Grdi raček, Pepelka, Leteči slonček, Rdeča kapica, Eros in psiha, Piskač iz Hamelina, Trnuljčica, Zgodba o Adamu in Evi. Shema knjige je takšna, da bralca najprej postavi v kontekst pravljice, potem pa nam jo Bucay ponovno pove s svojimi besedami, bolj ali manj zvesto izvirni zgodbi, ki jo je našel med svojim raziskovanjem.

Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo
Jorge Bucay

Pustite se presenetiti novim interpretacijam pravljic našega otroštva.

Bralec po pripovedi pravljice prebere še predstavitev običajnega, klasičnega nauka zgodbe, torej sporočilo, ki izhaja iz pravljice. Potem pa vsako poglavje, ki je razdeljeno po pravljicah, avtor sklene z drznim branjem in reinterpretacijo zgodbe po njegovem lastnem preudarku, znanju, analizi ter digresijah.

To drzno poglavje Bucay poimenuje Druga vrata, kar pomeni, da z njim pridobimo možnost drugačnega vpogleda v pravljico. Vsekakor zanimivo branje, za katero si je resnično vredno vzeti čas. Več pa ne povem.

Kaj je lagom? Podnaslov knjige Lagom, švedska umetnost uravnoteženega življenja nam to že pove, natančneje pa gre za to, da beseda 'lagom' opisuje nekaj, česar je ravno prav ali ravno dovolj. Onkraj materialnega sveta pa nas napeljuje na misli o tem, da je ravnovesje tisto, po čemer hrepenimo. Denimo, za telo, ko deluje v ravnovesju, pravimo, da je doseglo homeostazo. Skratka, da ne zabredem preveč, lagom pomeni veliko.

Lagom
Linnea Dunne

Švedska umetnost uravnoteženega življenja.

Pomeni, da greš za konec tedna na oddih k prijateljem, vendar s seboj prineseš posteljnino, ker je prav, da prispevaš za stroške bivanja oziroma spanja. Lagom pomeni, da lahko ostaneš doma z bolnim otrokom, v službi pa ti tega ne trgajo od plače. Lagom pomeni, da živiš praktično, na primer, kupiš si praktičen avto, tudi če ni najbolj privlačen. Lagom pomeni tudi to, da si danes namažem ustnice z rdečo šminko, preostali obraz pa pustim bolj ali manj brez ličil. Lagom pomeni hamburger brez ocvrtega krompirčka, ker je zmernost vrlina. Lagom je nekaj preprostega, če se omejimo na opremljanje sob in stanovanja, brez odvečne navlake, minimalistično, zmerno. Odkrito, brez čičkarij.

Širše gledano gre pri lagomu za več kot dobro počutje in preprosto notranjo opremo, pomeni pripadnost, delo za skupno dobro, skupno odgovornost, da poleg svojega mesta v skupnosti poskrbimo še za to, da smo del te skupnosti, ki je povezan z drugimi. Pa  veselo branje o lagomu.

Menu