Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Knjige, ki se jih splača pretihotapiti na najstnikovo knjižno polico

Knjige, ki se jih splača pretihotapiti na najstnikovo knjižno polico

Če imate doma najstnika, vaša glavna skrb mogoče niti ni, kako ga pripraviti do tega, da bi več (ali sploh kaj) bral.

Ampak poskusiti vseeno ni greh. Priložnost dela tatu. In če v sobo vašega najstnika ali najstnice nekam med prenosnik, mobilnik, pozabljene nogavice (že nošene, seveda) in skledico od včerajšnjih kosmičev pretihotapite kakšno novo knjigo – skrbno izbrano posebej za najstniško dušo – bi morebiti utegnilo obroditi sadove. Tukaj je pomoč pri izbiri.

Kako kaj deluje zdaj
David Macaulay

Stroji, ročice in zobniki še nikoli niso bili tako zabavni.

Ob besedi enciklopedija bi najbrž večina najstnikov naredila nekaj, kar Andrej Rozman Roza opisuje v pesmi Pet čudakov: »… tako je usta odprl, da je sebe požrl …« Od zdolgočasenosti, seveda. Ampak obstajajo tudi drugačne enciklopedije, denimo Kako kaj deluje zdaj, ki so celo hudo zabavne, hkrati pa še razumljivo in nazorno pojasnijo celo tisto, kar je težko razumeti, le da učitelji tega ne doumejo in še vedno zahtevajo svoje: pojme iz mehanike, fizikalna načela, zakone elektronike, valovanje svetlobe, delovanje različnih naprav, potek naravnih pojavov …

Veste, kaj? Najstniki bodo končno razumeli celo, kako delujejo zasloni na dotik, od katerih se tako težko ločijo, in magnetna privlačnost, o kateri tudi že kaj vedo iz osebnih izkušenj.

O mozoljih, ljubezni in drugih nadlogah
Urška Kaloper

Knjiga je zasnovana po priljubljeni rubriki Ogledalo v reviji Pil.

So stvari, o katerih se je v najstniških letih pač težko pogovarjati s starši, pa naj si še tako sproščen, pa naj so še tako sproščeni starši in sploh. Lažje je, če o njih bereš. Zato so v revijah rubrike z vsebino, povezano z radostmi in tegobami odraščanja, tudi tako priljubljene. Knjiga O mozoljih, ljubezni in drugih nadlogah je, denimo, zasnovana po priljubljeni rubriki Ogledalo v reviji Pil.

Skozi zgodbe najstnikov, Ane, Nine, Miha, Luka, Nike, Eve, Maje in Tine, spoznavamo kocine, izbokline in sploh vse mogoče spremembe v najstniškem telesu, se spopademo z vrtincem odnosov (s starši, prijatelji, sošolci …) ter pomežiknemo ljubezni in spolnosti (prvi zmenek, neuslišana ljubezen, prijateljica ima fanta, (mokro) sanjarjenje …).

sLOLvenski klasiki 1
Boštjan Gorenc

Boštjan Gorenc - Pižama je v svoji knjigi omrežil 50 literarnih klasikov in njihovih del –prizanesel ni niti Prešernu niti Muci copatarici – in jih (spletno) interpretiral času primerno.

O knjigi sLOLvenski klasiki 1 zdaj čivka celo že tista vrabčevka, ki je »vse proso za sineka sama pozobala« in zato dobila precej neprijeten mail s CSD-ja. Knjiga leta 2016, prodanih več kot 10.000 izvodov, avtor Boštjan Gorenc - Pižama, ki ga najstniki odlično poznajo kot stand-up komika, avtorja stripov o Šnofiju in odličnega prevajalca nekaterih njim ljubih knjig – dejstva govorijo sama zase.

Po Pižamovo omrežena slovenska literarna klasika, pa naj gre za Uršiko Zalo na Facebooku ali poslovneža Martina Krpanu na straneh tračarskih časopisov, kakšnega najstnika gotovo pripravi celo do tega, da prebere izvirnik. Ali vsaj posluša učiteljico slovenščine – že zato, da bo izvirnik lahko primerjal s Pižamovo različico.

Zima, zima bela
John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson

Tri zabavne in romantične božične zgodbe

Božične zgodbe pač imajo svoj čar – v knjigah ali na TV-zaslonih. Toda te tri domiselno povezane, zabavne in romantične božične zgodbe v knjigi Zima zima bela so nekaj posebnega, saj so moči združili trije ameriški pisatelji mlade generacije: Maureen Johnson, Lauren Myracle in tudi med slovenskimi mladimi bralci izjemno priljubljeni John Green. V njej je vse, od poljuba šarmantnega neznanca do iskrice, ki preskoči med prijateljema, in resnične ljubezni, ki se rodi ob vroči kavi v obupno zgodnjem jutru.

Je treba dodati še kaj? Morda to: po knjigi nastaja tudi že film. In še to: mogoče ne bo odveč, če svoji najstnici s to knjigo v sobo pretihotapite še zavojček papirnatih robčkov. Ali papirnato brisačo.

Izruvana
Naomi Novik

"Zazdi se nam, da bi lahko tudi sami čarali. Vendar to namesto nas počne knjiga."

Nedavno preminula mati fantazijske literature, Ursula Le Guin, je o knjigi Izruvana priljubljene in večkrat nagrajene ameriške pisateljice Naomi Novik povedala: »Zazdi se nam, da bi lahko tudi sami čarali. Vendar to namesto nas počne knjiga.« Zgodba govori o Agneški, ki živi blizu strohnelega Gozda, polnega zla.

Varuje ga hladni čarovnik Zmaj, ki za svojo pomoč zahteva kruto plačilo: mlado dekle, ki mu mora služiti deset let. Pride dan, ko Zmaj izbere novo izbranko in Agneškino življenje se na mah obrne na glavo. Da ne bo pomote: če svojemu najstniku v branje ponudite to knjigo, dan ali dva nikar ne pričakujte pomoči v gospodinjstvu. Ko se bere, se bere. Dogovorjeno?

Menu