Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

S knjigo greš, kamor želiš

Bralna priporočila za poletne dni

Svoj poletni bralni izbor so nam zaupali knjižna vplivnica Ivana Djakovič, vodja knjižnega kluba Svet knjige Gregor Medved in Anže, knjigar iz Konzorcija.

Poletje je za igranje, smejanje … in branje. Kako z družbo pravih in knjižnih prijateljev preživljajo poletne dni?

O tem in še čem smo poklepetali s knjižno vplivnico Ivano Djakovič, vodjo Sveta knjige Gregorjem Medvedom in knjigarjem Anžetom, ki je z nami delil tudi zabavno knjižno anekdoto.

Ivana Djakovič, knjižna vplivnica

»Sama v poletnih mesecih rada posegam po nekoliko zahtevnejši literaturi, saj imam več časa, skrbi pa so potisnjene na stran. Prebranemu tako namenim polno pozornost in razmislek. Če se v tem opisu prepoznaš tudi sam/a, ti v branje priporočam:
•    Osvobojeno Tare Westover, ki te bo pretresla, a tudi opogumila. Pisateljica opisuje svojo dolgoletno razpetost med ljubeznijo do svoje nenavadne družine in željo po pobegu od nasilja, pomanjkanja in življenjsko ogrožajočih nevarnosti.
•    Ljubezen v stiski Daniele Krien, ki te bo popeljala v razmislek o vlogi ženske v sodobni družbi. Zdi se, da jo večini žensk, tudi v romanu, še vedno kroji okolica s svojimi nepravičnimi pričakovanji in zahtevami.

Poletno branje Ivane Djakovič

•    Adno kot opomin na grozote, ki puščajo globoke rane. Risoroman pripoveduje zgodbo dekleta, ki skuša zatreti bolečino zaradi begunstva in izgube najdražjih. Toda čustva je težko potlačiti. Adno naključno srečanje potisne v soočenje s preteklostjo. Ilustracije Samire Kentrić te bodo morda presenetile s surovo odkritostjo, a tudi z neverjetno rahločutnostjo.
•    Srce bije v dvojini, resnično zgodbo slovenskega para, ki je prehodil trnovo pot do starševstva. Zapisi Alenke Planic Rozman in Igorja Rozmana v sebi skrivajo veliko bolečine, a tudi iskrenosti, srčnosti in dobrote. Predvsem pa se med branjem občuti resnična poklicanost dveh ljudi, da postaneta oče in mama. Alenka in Igor sta danes starša posvojenima dečkoma iz Gvineje Bissaua.«

 

Gregor Medved, vodja knjižnega kluba Svet knjige

»V letošnjem poletju bova skupaj s hčerko brala knjigico Si že kdaj pokusil luno Boštjana Gorenca Pižame. Sam berem knjigo Aljoše Bagole Kako izgoreti, žena pa se loteva priročnika z naslovom Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo)

 

Anže, knjigar iz Konzorcija

Anže nas je nasmejal z anekdoto, povezano z letošnjim dobitnikom kresnika – romanom Ivana pred morjem Veronike Simoniti.

»Bilo je dva dni pred razglasitvijo nagrade kresnik, ko je prišla v knjigarno gospa, Marjanca po imenu, in si je zaželela, da ji damo prihodnjega kresnika na stran. Potem ko je zmagal roman Ivana pred morjem, se je usul plaz zahtev po tej knjigi. Zadnji vikend pred razglasitvijo nagrade smo dobili še 40 izvodov in vsi so že pošli, le še ena knjiga je čakala na gospo Marjanco, a brez datuma, kdaj gospa pride ponjo. Kazalo je, da gospe Marjance po knjigo ne bo. V nekem trenutku se pri nas oglasi gospa z vprašanjem, ali imamo še kak izvod Ivane pred morjem. Vprašam jo, če je slučajno Marjanca. Presenečeno potrdi, da je, in me vpraša, kako to vem. Videl sem, da ne gre za »pravo« Marjanco, ampak ker je šlo za naključje, sem ji izvod odstopil. Čez dva dni se oglasi »prava« gospa Marjanca. Bilo je precej nerodno in gospa mi je jezno dejala, naj le poskrbimo za njen izvod. Ne vem, če je lahko kaj boljša reklama za knjigo kot dejstvo, da se ne samo ljudje tepejo za knjigo, še celo jaz bi bil skoraj tepen.«

Ivana pred morjem
Ivana pred morjem
Veronika Simoniti

Menu