Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Jaša Lukič Zlobec

Jaša Lukič Zlobec (1951–2011) je bil pesnik, publicist, prevajalec, urednik, civilnodružbeni aktivist, poslanec in veleposlanik.

Študiral je francoščino in italijanščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je odmevno deloval v študentskem gibanju in bil urednik več literarnih revij, med drugim je urejal tudi Tribuno. Pozneje je deloval kot svobodni umetnik in prevajalec, nekaj let tudi kot urednik na televiziji in v Cankarjevi založbi. Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu, bil poslanec v slovenskem parlamentu in nato veleposlanik v Belgiji. 

Za časnike in revije je pisal članke, eseje in kolumne, v katerih se je osredotočil na aktualne družbene probleme. Pisal je pesmi in otroške radijske igre. Pesmi je objavljal že kot gimnazijec, prvo pesniško zbirko Zeleni bunker pa je izdal leta 1976. Sledile so še štiri.

V letu 2018 je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga Moje življenje je moja revolucija, v kateri so zbrane vse njegove pesmi (iz pesniških zbirk Zeleni bunker, 1976, Mlado jutro, 1976, Udarci, udarci, 1981, Poti in potovanja, 1983, in Ob najvišji uri, 1991) ter izbrana legendarna publicistika.

 

Knjige avtorja

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Iben Dissing Sandahl
Vabimo vas

Spletni pogovor z Iben Dissing Sandahl

Vabimo vas na pogovor s priznano strokovnjakinjo za vzgojo, avtorico knjige Igra po dansko

Menu