Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Ciril Zlobec

Ciril Zlobec (1925–2018) je bil pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec in urednik. 

V Avberju na Krasu je obiskoval italijansko osnovno šolo, v Gorici opravil prvo gimnazijo. Nadaljeval je v semenišču v Kopru, iz katerega so ga izključili, ko so odkrili, da piše pesmi v takrat prepovedanem slovenskem jeziku. Pri 17 letih so ga konfinirali v Abruzzo, ob razpadu Italije pa se je vrnil domov in odšel v partizane. Po vojni je v Ljubljani dokončal gimnazijo, leta 1953 pa diplomiral na slavistiki. 

Deloval je kot novinar in urednik v kulturnih uredništvih različnih medijev. Ukvarjal se je tudi s politiko, med drugim je bil leta 1990 izvoljen v predsedstvo prve samostojne slovenske države. V svoje vrste so ga povabile štiri akademije znanosti in umetnosti, poleg Slovenske akademije znanosti in umetnosti še evropska, mediteranska in hrvaška.  

Pesmi je pisal že med vojno, v slovenski kulturni spomin pa se je vtisnil z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom.

Objavil je 30 pesniških zbirk ter dva romana, več knjig esejev in publicistike. Vse zvrsti Zlobčevega pisanja so v svojem izhodišču avtobiografske, tako po doživljajski kot po spoznavni plati. Ob njegovem 90. rojstnem dnevu je pri Mladinski knjigi izšel izbor njegove ljubezenske poezije Ljubezen – čudež duše in telesa. Številna njegova dela so prevedli v tuje jezike.

Prevedel je preko 30 tujih pesnikov in romanopiscev, med katerimi so vrhunska imena svetovne in nacionalnih kultur (Dante, Leopardi, Carducci, Quasimodo, Montale, Davičo …). 

 

Knjige avtorja

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Iben Dissing Sandahl
Vabimo vas

Spletni pogovor z Iben Dissing Sandahl

Vabimo vas na pogovor s priznano strokovnjakinjo za vzgojo, avtorico knjige Igra po dansko

Menu