Zverinice iz Rezije

»Le malokateri narod se lahko pohvali s tako živim in raznovrstnim izborom živalskih pripovedi, kot ga predstavljajo Zverinice iz Rezije. Zvita lisica, vedno lačni volk, naivni zajček ali neotesana grdinica že več kot trideset let navdušujejo otroke in njihove odrasle.«
Anja Štefan

Zbirka rezijanskih pravljic Zverinice iz Rezije je prvič izšla leta 1973. Nekatere pripovedi iz knjige so svoje življenje zaživele na lutkovnih odrih, televiziji, slikanicah, revijah ...

Dolgo pričakovani ponatis ene najpomembnejših zbirk ljudskih pripovedi na Slovenskem prinaša šestdeset živalskih pravljic in eno za povrh.

Prelistajte knjigo

 

Etnolog dr. Milko Matičetov jih je zbral (ali ujel, kot pravi sam) med svojimi obiski Rezije. Ko je enkrat odkril bogastvo rezijanskega ustnega izročila, se je v tiste kraje vračal znova in znova. Tja se je prvič odpravil leta 1962. Zgodbe, ki jih lahko beremo v tej knjigi, je na magnetofonski trak zbral med leti 1962 in 1973.

Domačini so se privadili moža, ki je v njihove domove prihajal oprtan s šotorom, snemalno napravo ter odločenostjo, da v ušesa in na trak nalovi čim več zgodb, ki so jih pripovedovali nadarjeni pravljičarji. Iz nabranega gradiva je skrbno odbral in v knjižni jezik prestavil pravljice, v katerih je tenkočutno ohranil ritem in sočnost rezijanščine. Da bi lahko podoživeli pristno govorico, je v knjigi objavljenih tudi nekaj zapisov v tem zanimivem narečju.

Knjiga se lahko bere na dva načina: otrokom v zabavo ali kot zahtevnejše, znanstveno delo. Avtor poleg zgodb, ki bi morale biti položene v zibko vsakega otroka, v predgovoru in opombah na koncu razkriva, kako je zbirka nastajala, pobliže se seznanimo z znanstvenimi izsledki etnologov, ki so se mudili v Reziji ter najdemo izhodišča za podrobnejše raziskovanje rezijanskega ljudskega izročila.

Čeprav se današnjemu človeku ljudske pravljice nemara zdijo nekaj arhaičnega, ostanek daljnega, odmaknjenega sveta, so, kot pravi pravljičarka Anja Štefan, »krojene iz tako široke človeške izkušnje, da so gotovo pomenljive tudi za nas«. Ker niso plod domišljije enega samega človeka, odkrivamo kljub številnim različicam in spreminjajočim se podrobnostim v njihovem jedru vedno iste temeljne resnice, ki že od nekdaj vznemirjajo ljudi - ljubezen in sovraštvo, dobrota in hudobija, radodarnost in skopost, pogum in strahopetnost … Z vsem tem se soočajo tudi »zverinice«.

Za to, da so živalski junaki zaživeli tudi v podobi, je poskrbela ilustratorka Ančka Gošnik Godec. Njene slike v novi, prenovljeni izdaji, zažarijo še posebej močno.

Zverinice iz Rezije

CD Zverinice iz Rezije

Knjigi je priložena zgoščenka s sedmimi rezijanskimi pravljicami iz priljubljene serije Za 2 groša fantazije.
 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.