Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostZverjasec v Ljubljani

Zverjasec v Ljubljani

23. in 24. novembra 2017 se bo v Ljubljani mudil ilustrator Zverjasca in Zverjaščka, Axel Scheffler. Mednarodno priznani nemški ilustrator, katerega knjige obožujejo tudi slovenski otroci, bo gost letošnjega knjižnega sejma v Cankarjevem domu.

23. in  24. novembra 2017 se bo v Ljubljani mudil ilustrator Zverjasca in Zverjaščka, Axel Scheffler. Mednarodno priznani nemški ilustrator bo gost letošnjega knjižnega sejma v Cankarjevem domu. V četrtek se bo predstavil strokovni javnosti, v petek pa na dveh dogodkih, namenjenih mladim bralcem ter njihovim staršem in vzgojiteljem, učiteljem.

Mednarodno priznani in večkrat nagrajeni nemški ilustrator Axel Scheffler je ilustriral vrsto priljubljenih otroških knjig, ki jih berejo otroci po vsem svetu. V slovenščini imamo prevedenih več kot 20 knjig z njegovimi ilustracijami. Med njimi so večinoma slikanice, ki jih je napisala Julia Donaldson Zverjasec, Zverjašček, Polž na potepu na kitovem repu, Mamica, kje si?, Zgodbe iz želodjega gozda, Hiška, majhna kot miška, Bi se gnetli na tej metli?, Najprisrčnejši velikan ter mladinski roman Dirkalni pujs Rudi Rilec nemškega pisatelja Uweja Timma in pesniška zbirka Mačke T. S. Elliota, ki je služila kot predloga znamenitega muzikala. Tudi med slovenskimi otroki sta najbolj znani njegovi upodobitvi Zverjasca in malega Zverjaščka.

 

Kje in kdaj na knjižnem sejmu lahko srečate ali spoznate Axla Schefflerja?

Pogovor z ilustratorjem Axlom Schefflerjem
Četrtek, 23. 11., ob 16. uri, Klub Cankarjevega doma
Pogovor z ilustratorjem Axlom Schefflerjem, ki ga bo vodila urednica Darja Marinšek, bo potekal v okviru Založniške akademije in bo namenjen strokovni javnosti.

Otroke, njihove starše, dedke, babice, vzgojitelje in učitelje pa vabimo na dva dogodka in dve podpisovanji, ki bosta potekali pred oz. po dogodku:

Podpisovanje knjig in fotografiranje z ilustratorjem Axlom Schefflerjem. Na stojnici Mladinske knjige, v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, v petek, 24. 11., ob 10.30.

Bi se gnetli na tej metli z Axlom Schefflerjem in Milanom Deklevo?
petek, 24. 11. 2017, ob 11.30, Kosovelova dvorana
Pogovor z ilustratorjem Zverjasca Axlom Schefflerjem, ki nam bo risal v živo, in prevajalcem Milanom Deklevo bo vodila Špela Frlic.  
Vabljeni na druženje. Brezplačne vstopnice na blagajni Cankarjevega doma.

Bi se gnetli na tej metli z Axlom Schefflerjem in Milanom Deklevo?
petek, 24. 11. 2017,  ob 16. uri, Kosovelova dvorana
Pogovor z ilustratorjem Zverjasca Axlom Schefflerjem, ki nam bo risal v živo, in prevajalcem Milanom Deklevo bo vodila Špela Frlic.  
Vabljeni na druženje. Brezplačne vstopnice na blagajni Cankarjevega doma.

Podpisovanje knjig in fotografiranje z ilustratorjem Axlom Schefflerjem. Na stojnici Mladinske knjige, v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, v petek, 24. 11., ob 17. uri.

Axel Scheffler se je rodil leta 1957 v Hamburgu in že od malih nog rad risal. Najprej je želel postati učitelj likovnega pouka, vendar na študij ni bil sprejet. Potem se je odločil za študij umetnostne zgodovino, a nikoli diplomiral. Med civilnim služenjem vojaškega roka je delal kot pomočnik psihično bolnih na njihovih domovih in med počitnicami obiskal prijatelja, ki je v Angliji študiral umetnost. Tudi sam je bil sprejet na študij vizualnih komunikacij, živel pa je na angleškem podeželju, obkrožen z domačimi živalmi. Študij ga je popeljal tudi na izmenjavo v New York in v tem obdobju se je odločil, da postane ilustrator. Sicer dela tudi kot vsestranski umetnik: riše ilustracije za knjižne slikanice, objavlja v časopisih in revijah ter sodeluje pri oglaševalskih projektih.
Doslej je ilustriral že več kot 120 knjig, vsaka njegova ilustracija pa nastane iz začetne skice s svinčnikom.
Njegovo sodelovanje z Julio Donaldson se je začelo leta 1992 na pobudo založnika. Leta 1999 se je rodil Zverjasec, ki je še vedno njuna najbolj uspešna knjiga. »Zverjasec na mojih prvih skicah je bil mnogo strašnejši, z velikimi kremplji, manjšimi očmi in večjimi zobmi, miška pa je imela oblečeno tipično bavarsko narodno nošo; klobuk in usnjene hlače.«. »Zverjasec na mojih prvih skicah je bil mnogo strašnejši, z velikimi kremplji, manjšimi očmi in večjimi zobmi, miška pa je imela oblečeno tipično bavarsko narodno nošo; klobuk in usnjene hlače.« https://www.theguardian.com/culture/2012/jan/30/julia-donaldson-axel-scheffler-gruffalo


https://axelscheffler.com
http://www.gruffalo.com/


Knjige z njegovimi ilustracijami, ki jih imamo tudi v slovenščini: Zverjasec (z DVD-jem), Zverjašček (z DVD-jem), Bi se gnetli na tej metli (z DVD-jem), Polž na potepu na kitovem repu, Mamica, kje si?, Zgodbe iz želodjega gozda, Najprisrčnejši velikan, Hiška, majhna kot miška, Ian Whybrow: Božični medo, T.S. Elliot: Mačke, Uwe Timm: Dirkalni pujs Rudi Rilec, Zverjaščeve igrarije, Zverjaščkove igrarije, Zverjaščkova zvočna knjiga, Zverjaščeva zvočna knjiga, Števila, Kaj delajo živali, Nasprotja, Barve, Zverjaščkova sestavljanka, Zverjaščeva sestavljanka.

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.