Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNajstniki!

Najstniki!

Dr. Ana Kandare Šoljaga je avtorica knjige Najstniki, sodobne knjige za sodobne starše sodobnih najstnikov.

Dr. Ana Kandare Šoljaga
NAJSTNIKI, Praktični vodnik za starše
Knjigo je prevedla Seta Oblak, izdala Mladinska knjiga, uredila Urška Kaloper, spremna beseda Jana Zirkelbach, 240 strani, cena: 22,98 EUR

Sodobna knjiga za sodobne starše sodobnih najstnikov

Vzgoja otrok je v sodobni družbi, ki jo pomembno zaznamujeta splet in druga tehnologija, veliko zahtevnejša, kot je bila pred leti. Nekateri vzgojni prijemi danes ne delujejo več, zato se starši včasih čutijo nemočne, najstniki pa nerazumljene. Priročnik Najstniki prinaša veliko praktičnih nasvetov za sodoben čas in daje staršem možnost, da obogatijo svoje znanje in razširijo pogled; pomaga jim, da bodo pripravljeni na nove izzive, ki jih v današnjem času prinaša vzgoja nastnikov. Dr. Kandare Šoljaga predstavi najpogostejše najstniške težave, najpogostejše napake, ki jih starši delajo pri vzgoji najstnikov, nasvete za obravnavanje značilnih »najstniških« tem (prva ljubezen, spolnost, šola, vrstniško nasilje, internet, pomoč doma, prijatelji, ločitev staršev, skrb za videz ipd.), izvemo pa tudi, katere so »običajne« tegobe odraščanja in pri katerih bi bilo dobro poiskati strokovno pomoč.
 
»V tej knjigi vam bom poskušala strnjeno prikazati tisto, čemur sem bila priča v najmanj dvajsetih letih ukvarjanja z nekaj tisoč najstniki in njihovimi družinami, ter tisto, kar se mi zdi učinkovito in smiselno v strokovni literaturi,« je zapisala dr. Ana Kandare Šoljaga.

Doktorica psihologije Ana Kandare Šoljaga je doma z Reke. Več kot dvajset let vodi svetovalnico za otroke in odrasle. Njena strokovnost in dolgoletne terapevtske izkušnje se zrcalijo tudi v priročniku Najstniki. Starši se namreč z največjimi izzivi pri vzgoji soočajo praviloma prav v najstniškem obdobju svojih otrok. Zelo dolgo je veljalo prepričanje, da je večina najstniških težav posledica hormonskega prebujanja najstnikov, dr. Kandare Šoljaga pa v priročniku Najstniki izpostavlja tudi najnovejše ugotovitve znanstvenikov o spremembah v možganih najstnikov, kar marsikatera strokovna priporočila, ki so bila v veljavi do zdaj, postavijo v čisto novo luč. Strokovnjaki že dolgo vedo, da najbolj intenziven razvoj možganov poteka do otrokovega petega leta. Najnovejše raziskave pa so pokazale, da se podobno intenziven razvoj dogaja tudi v najstniškem obdobju. »Z vstopom v najstništvo se začnejo zelo intenzivno razvijati možgani oziroma tvoriti nove povezave, zaradi katerih se celotni možgani preobrazijo; možganske celice se preklapljajo, vklapljajo in izklapljajo, odvisno od poteka razvoja, na vse skupaj pa vpliva tudi to, kaj otrok dela in v kakšnem duhovnem ozračju živi. Mi na zunaj vidimo osebo, ki se zdi dovolj odrasla, da razume, presoja, razmišlja s svojo glavo in sprejema dobre odločitve. Znotraj, v neredu nastajanja novih struktur, pa je povsem drugače. Spremembe, ki se dogajajo v možganih, povzročajo čustveno nestabilnost, zaradi katere najstnik kdaj kakšno reč zelo slabo razume, poleg tega pa mu oslabijo čut za odgovornost in zlasti za dolgoročne posledice njegovega vedenja. Zaradi tega neskladja med zunanjim in notranjim dogajanjem so starševska pričakovanja neredko večja od tistega, kar je najstnik zmožen izpolniti, pa tudi mnoge reakcije staršev imajo nepričakovano slabe rezultate,« pojasnjuje v svoji knjigi dr. Kandare Šoljaga.

Knjiga obravnava številne teme: najstniška leta, starševstvo, pet zlatih pravil, pet najpogostejših napak, petnajst najpogostejših tem, prva ljubezen, spolnost, nezadovoljstvo s samim sabo, nasilje, šola, laži, splet, domače zadolžitve, prijatelji, stres, droge, ločitev staršev, videz, denar, …
Podrobneje se posveti tudi desetim najpogostejšim motnjam: socialna anksiozna motnja, panična motnja, generalizirana anksiozna motnja, obsesivno-kompulzivna motnja, posttravmatska stresna motnja – ptsm, motnje vedenja, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo – adhd, motnje hranjenja. motnje razpoloženja in samomoru.

Dr. sc. Ana Kandare Šoljaga je doktorica psihologije in lastnica ter vodja psiholškega svetovalnega centra na Rijeki, kjer najstnikom in odraslim nudi pomoč na področju diagnostike in psihoterapije. Študij psihologije je zaključila na Rijeki, na University of Strathclyde v Glasgowu na Škotskem pa se je specializirala za področje psihološkega svetovanja. Magistrirala in doktorirala je v Zagrebu.

https://www.psiholog-rijeka.com/

 

»Najstništvo je res zelo zahtevno poglavje človekovega razvoja tako za otroke kakor tudi starše. Naporno, ne samo zahtevno. To je tudi čas, ko starši delamo več napak, kot si mislimo, in več kot v otrokovih zgodnejših letih. (…) Knjiga me je navdušila s praktičnimi nasveti nekoga, ki ima za sabo kilometre pogovorov, svetovanja, reševanja težav konkretnih najstnikov. Ni le teoretično razpredanje, je tudi praktičen vpogled v pogoste in manj pogoste težave mladostnikov.« (Iz spremne besede Jane Zirkelbach, urednice revije Pil in dolgoletne šolske psihologinje)

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.