Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeŠepetanje

Šepetanje

Prijazno vabljeni na predstavitev knjige Tomaža Šalamuna in Metke Krašovec Šepetanje, ki bo v Centru poezije Tomaža Šalamuna, v torek, 25. aprila 2017, ob 11. uri.


Od prvega srečanja pa do Tomaževe smrti je bilo življenje z njim ves čas intenzivno in zanimivo, polno čudežnih dogodkov, včasih tudi dram. Kakor sva si bila po temperamentu različna – on notorični optimist, ki ga je zlahka odnašalo, jaz veliko bolj trdno na tleh, sva si bila v bistvenih rečeh zelo podobna in globoko povezana. Velikokrat mi je rekel, da brez mene ne bi mogel tako divje živeti, kot je. Jaz sem bila zanj varen pristan, kjer se je spočil, on pa zame okno v svet.  (Odlomek iz spremne besede Metke Krašovec.)
 

Izšla je skupna knjiga »generala slovenske avantgarde« pesnika Tomaža Šalamuna (1941-2014) in letošnje dobitnice velike Prešernove nagrade za slikarstvo Metke Krašovec.  Izbrane pesmi in risbe dveh vrhunskih umetnikov šepetajo o njunem sobivanju, povezanosti in umetniški prepletenosti. Skupaj sta živela šestintrideset let in se inspirirala ob delu drug drugega.

Prijazno vabljeni na predstavitev knjige Tomaža Šalamuna in Metke Krašovec Šepetanje, ki bo v Centru poezije Tomaža Šalamuna (v prostorih JSKD, na Cankarjevi 5 v Ljubljani), v torek, 25. aprila 2017, ob 11. uri.

Z nami bodo slikarka Metka Kraševec, ki  je pesmi tudi izbrala in napisala spremno besedo, urednica Nela Malečkar ter  likovni urednik in oblikovalec knjige Pavle Učakar.


Metka Krašovec: V globini mirna, na površini orkani

Ko se leta 1978 nisem mogla odločiti, ali naj grem na potovanje po Mehiki ali pa h guruju v Indijo, sem vrgla I Ching. Odgovor je bil, da bom, kamorkoli bom šla, srečala mojstra. Šla sem v Mehiko, 6. januarja 1979 spoznala Tomaža Šalamuna in se 11. aprila istega leta poročila v Ljubljani. Življenje se mi je radikalno spremenilo. Če pogledam nazaj, vidim, da je bila na delu tako močna Usoda, da nisva imela druge izbire, kot da jo sprejmeva. Pravzaprav sem šla v Mehiko spoznat ameriškega bratranca v drugem kolenu, in ker ta ni bil navdušen nad mojim itinerarjem, mi je Taja Brejc rekla, naj pišem Tomažu, s katerim sem v Sloveniji sicer enkrat govorila, zares pa se nisva poznala. Napisala sem mu pismo, preostalo pa je zapisano v Baladi za Metko Krašovec (na strani 44). Od prvega srečanja pa do Tomaževe smrti je bilo življenje z njim ves čas intenzivno in zanimivo, polno čudežnih dogodkov, včasih tudi dram. Kakor sva si bila po temperamentu različna – on notorični optimist, ki ga je zlahka odnašalo, jaz veliko bolj trdno na tleh, sva si bila v bistvenih rečeh zelo podobna in globoko povezana. Velikokrat mi je rekel, da brez mene ne bi mogel tako divje živeti, kot je. Jaz sem bila zanj varen pristan, kjer se je spočil, on pa zame okno v svet.
Kakšen je bil Tomaž? Prijazen, aristokratski, pozoren do vsega in vseh, neustrašen, agresivno optimističen, s tisto posebno vrsto inteligence, ko je s par besedami zadel bistvo, ki je bilo drugim skrito, noro zaljubljen v poezijo in potencialne mlade genije, ki jih je odkrival po tekočem traku, tudi naporen, ker je mislil, da se bodo vsi veselili njegovih uspehov, kot se je on veselil uspehov drugih.
(Odlomek iz spremne besede Metke Krašovec)

 

Za finančno podporo se zahvaljujemo Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.