Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeNova lirika in čriček

Nova lirika in čriček

Mladinska knjiga predstavlja tri nove knjige iz zbirke Nova lirika in živalski roman Toon Tellegena.

Novo v zbirki Nova lirika:

Abdulah Sidran ZAKAJ TONEJO BENETKE

Prevedel Uroš Zupan

Izdala Mladinska knjiga, zbirka Nova lirika, urednik Andrej Ilc, 96 strani, cena: 24,94 EUR

Abdulah Sidran (1944) je slovenski publiki še vedno poznan predvsem kot imeniten filmski scenarist (Se spominjaš Dolly Bell? in Oče na službenem potovanju), čeprav tako v svoji domovini kot drugje velja za velikega pesnika. Njegova poezija je počasna, pregledna, melanholična in občasno temna. A hkrati tudi mehka in nežna, polna tople človečnosti in modrosti. Njena tla so v miljeju, iz katerega Sidran izhaja – Bosna in Hercegovina, a njene teme so popolnoma univerzalne. Se bo torej s Sidranovo poezijo zgodilo nekaj podobnega, kot se je s filmi, za katere je pisal scenarije, se pravi, da se bodi bralci k njej vedno znova vračali?

 

Mario Benedetti DRUGO NEBO

Izbrala, prevedla in spremne opombe napisala Sara Virk

Izdala Mladinska knjiga, zbirka Nova lirika, urednik Andrej Ilc, 114 strani, 24,94 EUR

Urugvajec Mario Benedetti (1920– 2009) je eden najbolj branih, prevajanih in navajanih južnoameriških avtorjev 20. stoletja. Pričujoči izbor iz njegovega obsežnega opusa je prva knjižna predstavitev v slovenščini in prinaša pretežno ljubezensko poezijo, v kateri se intima prepleta z eksistencialnim in s tem briše meja med umetnostjo in življenjem.

 

Vladimír Holan ZID KOT AVTOPORTRET

Izbrala, iz češčine prevedla in spremne opombe napisala Nives Vidrih

Izdala Mladinska knjiga, zbirka Nova lirika, urednik Andrej Ilc, 482 strani, cena: 27,96 EUR

Verzi Vladimírja Holana (1905–1980), ki velja za enega najpomembnejših čeških pesnikov dvajsetega stoletja, zagrizeno in dramatično odkrivajo skrite prostore resničnosti in na novo osvetljujejo že znane razsežnosti. Je avtor intelektualno zahtevne refleksivne in meditativne poezije, eksistencialistične, filozofske lirike, pesnik svojevrstne metaforike in imaginacije, jezikovnih neologizmov in sintaktičnih premetov.

 

Izšel pa je tudi živalski romana priljubljenega nizozemskega avtorja:

Toon Tellegen ČRIČEK IN TEMAČNI OBČUTEK
Prevedla Staša Pavlović, ilustrirala Ana Zavadlav, izdala Mladinska knjiga, urednik Andrej Ilc, 184 strani, cena: 22,98 EUR


Kratek živalski roman priljubljenega pisatelja Toona Tellegena je v izvirniku prvič izšel leta 1999, danes pa velja za klasiko nizozemske književnosti.
V čričkovi glavi se nekega jutra pojavi temačen občutek. Velik in siv in neomajen. Prav rad bi bil ponosen na to. Vendar ni ponosen, samo potrt. In čeprav ne ve, kaj potrtost sploh je, ve, da mora biti nekaj resnega. Po zgodbi, ki pretanjeno, a hkrati z značilnim avtorjevim humorjem spregovori o temnih in tako človeških občutkih nemoči, je pred nekaj leti nastala tudi opera.

Toon Tellegen (1941), po poklicu družinski zdravnik, je slovenske bralce pred leti navdušil in očaral s knjigami Zabava na luni, Mala nočna torta s plameni in Jutri je bila zabava. Slednja je enotna zbirka štirih daljših pripovedi, ki jih povezuje cikel letnih časov, ob katerem si živali zastavljajo številna vprašanja, na katera pa le redko dobijo jasne odgovore.

V svojih delih ustvarja literarne svetove, v katerih zakoni narave odpovejo, njegove poetične živalske zgodbe o bitjih, ki poskušajo najti svojo pot v nerazumljivem svetu, pa skozi prikazane zabavne, nemalokrat bizarne situacije odpirajo filozofska vprašanja in dileme ter so priljubljene tako med odraslimi kot mladimi bralci. Tellegen piše pravljice, otroške knjige ter poezijo in prozo za odrasle. Glavni junaki večine njegovih del pa so živali: slon, veverica, mravlja, krt, jež, čriček …

 

 

 


 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.