Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeCankarjeva v Cankarjevem letu

Cankarjeva v Cankarjevem letu

Cankarjeva založba vabi na predstavitev letošnjih knjižnih izdaj, ki bo v sredo, 31. januarja 2018, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij.

Cankarjeva založba v sredo, 31. januarja 2017, ob 11. uri prijazno vabi v knjigarno Konzorcij.
Predstavili vam bomo knjižni program Cankarjeve založbe za letošnje leto in se ob tem ozrli na nekatere knjižne vrhunce lanskega leta.
Z nami bodo glavna urednica Tatjana Cestnik in trije uredniki, Aljoša Harlamov, Tine Logar in Nina Žitko Pucer.

Bodite z nami.

 

Cankarjeva založba v Cankarjevem letu

Leta 2018 bo minilo 100 let od smrti Ivana Cankarja. Jubilej bomo v založbi, ki nosi pisateljevo ime, praznovali z izdajo Cankarjevega albuma, s katerim želimo prikazati, da so dela Ivana Cankarja aktualna tudi za sodobne bralce. Poleg tega izide tudi izbor misli Ivana Cankarja, ki jih iz njegovih leposlovnih del izbira Marjeta Zorec.

Prav tako z okroglo obletnico zaznamovane so Zbrane pesmi za odrasle Toneta Pavčka – jeseni bi praznoval 90. rojstni dan. Ljubitelji njegove poezije bodo po njej zdaj lahko segali v eni, lično izdelani knjigi.

Cankarjeva založba tudi sicer pomembno pozornost posveča domačim avtorjem. Letošnje leto bodo tako izdali nove knjige doma in v tujini priznani pesnik Uroš Zupan, Milan Dekleva z izzivalnim romanom ter Vinko Möderndorfer, Tina Vrščaj in Vesna Lemaić vsak s svojo odlično zbirko kratkih zgodb. V čast nam je, da se v program Cankarjeve založbe po dolgih letih vrača Drago Jančar, tokrat v zbirko S poti. Zelo se veselimo tudi esejev ene najboljših pesnic in publicistk mlajše generacije Katje Perat Naredite mi Ameriko spet obvladljivo. Kot protiutež vsej tej resnosti pa pričakujemo še nadaljevanje dveh slovenskih uspešnic: Od genov do zvezd 2 Saše Dolenca ter sLOLvenski klasiki 2 Boštjana Gorenca - Pižame, ki bodo v primerjavi s prvimi še bolj slovenski, še bolj klasični, še bolj LOL.

V prevodnem leposlovnem programu gre izpostaviti Moderne klasike: med njimi bo svoje mesto končno dobil stari znanec slovenskih bralcev Christoph Ransmayr z najnovejšim, čarobnim romanom Cox ali Tek časa; zasluženo pa tudi ameriška pisateljica Lucia Berlin s kratko prozo Priročnik za čistilke, ki se je, potem ko je bilo njeno delo prej skoraj povsem spregledano, leta 2015 nenadoma znašla na vseh seznamih najboljših in najbolj branih knjig leta; prihaja najbolj znani roman Josefa Škvoreckega Strahopetci in zbirka zgodb E. L. Doctorowa Življenja pesnikov. Dočakali bomo tretji roman Neapeljskega cikla Elene Ferrante, ki bo Eleno in Lilo spremljal v politično viharnih šestdesetih letih.

Bralcem, ki jih zanimata zgodovina in družboslovje, se prav tako obeta zanimiv "izplen". V sodobni humanistiki bo izšlo delo Javna hiša Slovenija Francija Demšarja in Renate Zatler o slovenski politokraciji in o pomanjkanju temeljnih človeških vrednot pri upravljanju slovenske države.

V prevodu bomo brali Odrasle v sobi Janisa Varufakisa, brezkompromisno iskreni popis dogajanj, ko se je kot grški finančni minister pogajal z Evropsko unijo, bančniškimi in ekonomskimi elitami ter iskal rešitev za dolžniško krizo v Grčiji. V 19. stoletje se bomo preselili s knjigo Cesar po Napoleonovi milosti izpod peresa Gregorja Antoličiča. Spoznali bomo nenavadno, tragično usodo Maksimilijana I. Mehiškega ter žalostno zgodbo Slovencev, ki so se mu pridružili – t. i. meksikajnarjev. O prvi veliki svetovni moriji in usodi Slovencev v njej bomo lahko brali v knjigi Petre Svoljšak in Gregorja Antoličiča Slovenci v prvi svetovni vojni. V zbirki biografij »ljudi, ki so oblikovali svet,« bo izšla knjiga Ashleyja Jacksona Churchill, v kateri bomo spoznali življenje tega »največjega Britanca vseh časov«.

V bogato ilustrirani monografiji Iztoka Ilicha Brezmejna Slovenija nam avtor predstavlja številne šege in običaje, ki jih zavedni Slovenci ohranjajo znotraj in zunaj meja naše domovine.

Za zaključek pa še ena okrogla obletnica. V letu 2018 praznuje svoj 150. rojstni dan Velika slovenska kuharica, legendarna "kališnica". V stoletju in pol je precej zrasla, zato si zasluži temeljit uredniški pregled in lepotno preobrazbo; dodali ji bomo zajeten ščep modernih, lahkih in praktičnih receptov za vsak dan.

Še več letošnjih knjig Cankarjeve založbe lahko najdete v programu izdaj, prav vse o njih pa bomo izvedeli in jih tudi prebrali, ko izidejo.

http://www.mladinska.com/za_medije/publikacije

CZ vam želi obilo časa za branje!

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.