Domov

slikaOb 100. obletnici rojstva ene najbolj karizmatičnih osebnosti slovenske zgodovine je izšla edinstvena biografija o pisatelju, svobodomislecu, avtorju kultnih del slovenske književnosti.

Poleg dokumentov, fotografij iz družinskih arhivov, odlomkov iz Zupanovih del boste lahko prebrali še intervjuje, pričevanja in raziskovanja Davida Tasića, Alenke Puhar, Metoda Pevca, Dušana Jovanovića, Mance Košir, Milčka Komelja, Toneta Pavčka, Borisa Cavazze in drugih.

 

Dokumentarna biografija Ifigenija Simonović; izbor literature Aleš Berger.
24 x 29 cm, 400 strani

»V Pen klubu pri Mikiju je imel svojo mizo. Vedno eleganten, svetovljanski, karizmatičen, v črnem, s kravato ali svileno rutico, žameten suknjič, zalizani lasje, namazani z orehovim oljem. Šef parade. Zvezda lokala. Gizdalin. Frajer. Woland iz Mojstra in Margarete Mihaila Bulgakova. Držala se ga je romantična avreola vojnega junaka, večnega upornika in pisateljskega asa. Ob njem je bila vedno kakšna lepa mlada, divja mačka. Take figure med slovenskimi pisatelji ni bilo.«
Dušan Jovanović

slika
Portret, 1983 (foto Janez Bogataj)

Vsebina knjige-albuma

  • Duh po človeku (dokumentarna biografija): Ifigenija Simonović
  • Izbor literature: Aleš Berger
  • 5 intervjujev (Željko Kozinc, Jernej Novak, Milan Ljubić, Mija Repovž, David Tasić, Meta Roglič)
  • 21 pričevanj in raziskovanj (Alenka Puhar, Metod Pevec, Dušan Jovanović, Manca Košir, Peter Zobec, Milček Komelj, Matija Logar, Taras Kermauner, Tone Pavček, Ljubo Sirc, Boris Cavazza, Aleš Gabrič, Mojca Kreft, Janez Pipan in drugi)
  • Biografija in bibliografija

Življenjsko zgodbo Vitomila Zupana (1914–1987), pisatelja, dramatika in pesnika, je nemogoče ločiti od njegove literature. Med drugo svetovno vojno je bil najprej v italijanski internaciji in pozneje v partizanih. Po vojni ga je komunistična oblast na montiranem procesu obsodila in zaprla za šest let. Napisal je enega največjih romanesknih opusov pri nas in številna dela v drugih medijih, kot so radio, televizija in film.

Njegova dela razkrivajo življenjsko zgodbo izjemno vitalne in zapletene umetniške osebnosti: mornarja, boksarja, filozofa, slikarja, učitelja smučanja, pustolovca, zapornika, nagrajenca, svobodomisleca in večnega upornika.

Filmi Vitomila Zupana v Kinoteki

Med 20. in 22. januarjem bodo v Kinoteki v Ljubljani predvajali filme Vitomila Zupana: Nočna pustolovščina, Sarabanda za obešence, Nasvidenje v naslednji vojni, Peta zaseda in druge. Več informacij >
 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Postanimo prijatelji

slika slika slika slika
slika slika slika slika

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.