Naomi Klein: TO VSE SPREMENI

Mračno prihodnost lahko preprečimo le, če bomo spremenili prav vse!

Ljudje so verjeli, da jih kapitalizem vodi v boljši svet. V resnici pa nas pelje v črno prihodnost krutih podnebnih sprememb: če bomo še naprej dopuščali, da se emisije povečujejo iz leta v leto, bo velika mesta in starodavne kulture pogoltnilo morje in zelo verjetno je, da bodo naši otroci prisiljeni bežati pred srditimi ujmami in skrajnimi sušami.

Kapitalizem in podnebje sta v vojni, opozarja Naomi Klein, avtorica mednarodnih uspešnic No logo in Doktrina šoka, v zaključni knjigi svoje antiglobalistične trilogije, za katero je dobila odlične kritike in prestižno nagrado Pisateljskega sklada Hilary Weston za stvarno literaturo.

Potrebujemo nov gospodarski sistem, sicer bomo potrebovali nov svet. Čas je za spremembe. Mračno prihodnost lahko preprečimo le, če bomo spremenili prav vse. O Sloveniji v dobi podnebnih sprememb je v spremni besedi h knjigi spregovoril dr. Luka Omladič.

Preberite nekaj strani

 

 

»Ta knjiga govori o radikalnih spremembah v družbeni, pa tudi politični, gospodarski in kulturni sferi. Manj me skrbi mehanika prehoda – premik od rjave do zelene energije, od avtomobilov s samo enim človekom v njih do množične uporabe javnega prevoza, od razvlečenih satelitskih naselij do zgoščenih mest, primernih za hojo – bolj pa moč in ideološke ovire, ki so do zdaj preprečevale, da bi se že dolgo znane rešitve uveljavile v vsaj približno zahtevanem obsegu.

Zdi se mi, da je naša težava veliko manj povezana z mehaniko sončne energije kot s politiko človeške moči – zlasti tam, kjer bi se lahko zgodil premik v upravljanju, odmik od korporacij in približevanje skupnostim, kar je odvisno od tega, ali bodo množice, ki v trenutnem sistemu vedno potegnejo kratko, lahko oblikovale dovolj odločno in raznovrstno družbeno silo, da bodo spremenile razmerje moči.

Med raziskovanjem za to knjigo mi je postalo jasno tudi to, da bo ta premik zahteval premislek o sami naravi človekove moči – o naši pravici, da povečujemo pridobivanje brez posledic, o naši sposobnosti, da zapletene naravne sisteme podredimo svoji volji. Ta premik ne izziva le kapitalizma, temveč tudi gradnike materializma, ki je bil predhodnik sodobnega kapitalizma …«

Naomi Klein
 

»Obsežna, zapletena in prepričljiva analiza disfunkcionalnega simbiotičnega odnosa med prostotržnim kapitalizmom, industrijo fosilnih goriv ter segrevanjem ozračja, ki vzbuja skrbi in spodbuja k ukrepanju.«
Booklist Review

»Ta knjiga je svarilna injekcija statusu quo in prava družabnica za vse tiste, ki se vidijo kot del nečesa, kar obljublja, da se bo prelevilo v naslednje svetovno socialno gibanje.«
Eric Holthaus, National Post

Več informacij o knjigi in gibanju:

Uradna spletna stran www.ThisChangesEverything.org

Kratek promocijski film za knjigo:


Predavanja Naomi Klein

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.