STALIN - Na dvoru rdečega carja

»Bil je nenormalen, toda sam je prav dobro razumel, da so politiki le redko normalni. 'Zgodovina,' je zapisal pozneje, 'je polna nenormalnih ljudi',« o Stalinu, enem najbolj zloglasnih in okrutnih diktatorjev 20. stoletja, v tej novi biografiji zapiše Simon S. Montefiore, priznani in večkrat nagrajeni zgodovinar.

Stalin: Na dvoru rdečega carja je najpopolnejši prikaz diktatorjevega življenja in dela doslej. Osvetljuje čas od Leninove smrti, leta 1924, ko se je začel Stalinov boj za prevzem vodilnega položaja v partiji, pa do leta 1953, ko se je z njegovo smrtjo končalo eno najbrutalnejših obdobij v človeški zgodovini.

Avtor je napeto pripoved oblikoval na podlagi novoodkritega arhivskega gradiva, še neobjavljenih spominov ter številnih lastnih intervjujev, ki jih je opravil s številnimi še živečimi pričami Stalinove strahovlade, ter kopice splošno znanega gradiva.

  • svetovna uspešnica, prevedena v več kot 20 jezikov
  • ugledna britanska nagrada: zgodovinska knjiga leta/History Book Of The Year
  • nove informacije iz doslej nedostopnih ali neznanih dokumentov
  • več kot 70 fotografij in številni zgodovinski zemljevidi
  • spremna beseda dr. Jožeta Pirjevca

slika
Stalin med svojimi sodelavci. Z leve proti desni v tretji vrsti: Jagoda v uniformi, Kalinin, Stalin, Molotov, Višinski, Berija.

Beseda urednika

»Knjiga, ki s svojo grozljivo sliko stalinizma bralca uroči.«

»Avtor je na podlagi intervjujev s številnimi še živečimi pričami Stalinove strahovlade in doslej nedostopnih ali celo neznanih dokumentov oblikoval pripoved, ki diktatorja, njegovo družino in najožje sodelavce prikaže z vseh zornih kotov, v njihovem zasebnem življenju, polnem smrtonosnih spletk, in kot javne osebnosti, ki so krojile sovjetsko in svetovno zgodovino.«

Tine Logar
urednik biografije

Iz predgovora knjige:

»Eden najhujših trinogov v človeški zgodovini«

»Čim bolj so se odpirali arhivi in postajali dostopni spominski viri ter čim več je bilo ustnih pričevanj, tem bolj je postajalo očitno, da je Stalin eden najhujših trinogov v človeški zgodovini, s katerim sta se v antiki lahko merila le Kaligula in Neron, v prejšnjem stoletju pa samo Adolf Hitler. Razlika med njimi pa je bila v tem, da sta bila prva dva na oblasti samo nekaj let, saj sta kmalu postala žrtvi pretorijanske zarote, in da je Führer storil samomor že po dvanajstih letih krvave diktature, medtem ko je Stalin gospodaril nad sovjetskimi narodi od Leninove smrti leta 1924 pa do svojega zadnjega dne leta 1953.«

Dr. Jože Pirjevec
priznani zgodovinar, avtor uspešnic Tito in tovariši ter Fojbe

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

662 strani, 16 x 24 cm

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.