Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovMerjenje ledenikov

Koledar prireditev

Merjenje ledenikov

17.05.18 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Doc. dr. Mihaela Triglav Čekada, Geodetski inštitut Slovenije, moderatorka: Renata Dacinger, TV Slovenija.
Merjenje ledenikov

Leta 1870 je led prekrival skoraj 4.400 kvadratnih kilometrov Alp, do leta 2000 pa se je površina ledenikov zmanjšala za dobro tretjino. Ledeniki oziroma njihovo spreminjanje so pomembni pokazatelji dolgoročnih klimatskih sprememb. Njihove spremembe pa lahko zaznamo le z natančnimi meritvami. Po svetu ledenike merijo na različne načine. Velike ledenike in ledene plošče merimo s pomočjo različnih metod daljinskega zaznavanja, torej s pomočjo satelitov. Alpske ledenike že več kot 100 let merijo z različnimi geodetskimi metodami izmere od tahimetrije do fotogrametrije. Danes si lahko pomagamo tudi z GPS-meritvami in laserskim skeniranjem površja. Moderna izmera pa nam omogoča tudi rekonstrukcijo starejših stanj ledenikov na osnovi arhivskih posnetkov.

V Sloveniji imamo dva ledenika, Triglavskega in Ledenik pod Skuto. Z metodami merjenja in rekonstrukcije so ugotovili, kako sta se skozi čas spreminjala. In prav to omogoča preučevanje globalnih klimatskih sprememb in njihov vpliv tudi pri nas.

Doc. dr. Mihaela Triglav Čekada se že skoraj 20 let ukvarja z izmero Triglavskega ledenika in rekonstrukcijo njegovih starejših dimenzij iz arhivskih fotografij ledenika. Sodeluje z Geografskem inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, kjer ledenik fotografirajo in merijo že vse od leta 1946 naprej. Je soavtorica monografije Triglavski ledenik (Gabrovec in sodelavci, 2014, ZRC SAZU) ter avtorica več znanstvenih in strokovnih člankov na temo izmere ledenikov. Z letom 2018 je prevzela vodenje sekcije za kriosfero pri Slovenskem združenju za geodezijo in geofiziko. Zaposlena je na Geodetskem inštitutu Slovenije, dopolnilno pa poučuje na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Lepo vabljeni!

 

Vsem predavanjem lahko prisluhnete tudi na povezavi http://www.znanostnacesti.si/podcast.aspx

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.