Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovKako dobro poznamo svojih 100 bilijonov celic

Koledar prireditev

Kako dobro poznamo svojih 100 bilijonov celic

07.12.17 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Izr. prof. dr. Mateja Erdani Kreft.
Kako dobro poznamo svojih 100 bilijonov celic

Celice so najmanjši deli živih organizmov oziroma gradbeni elementi življenja. Človeško telo sestavlja približno 100 bilijonov celic. Kako dobro poznamo zgradbo, funkcijo in delovanje naših celic in njihov pomen za normalno delovanje našega organizma? Poznamo osnovne gradnike celice, poznamo njihovo funkcijo, ne poznamo pa niti še podrobne znotrajcelične zgradbe kot tudi številnih medsebojnih vplivov različnih molekul in struktur znotraj celic. Tudi celičnobioloških procesov, kot so celično signaliziranje, medcelična komunikacija ter različnih presnovnih poti v normalnih in bolezensko spremenjenih celicah natančno ne poznamo. Kljub temu pa lahko različne celice in tkiva že uporabljamo v regenerativni medicini. Bolje bomo poznali naše celice, bolj učinkovito bo zdravljenje bolezni.  

Izr. prof. dr. Mateja ERDANI KREFT z Inštituta za biologijo celice Medicinske fakulteta Univerze v Ljubljani je izredna profesorica za področje biologije celice. Njena raziskovalna dejavnost pa obsega analizo nastajanja in vzdrževanja krvno-urinske pregrade, najtesnejše pregrade v našem telesu, vzpostavljanje in uporabo modelov in vitro, na katerih je mogoče proučevanje celic v normalnih in bolezenskih stanjih kot tudi testiranje različnih protirakavih učinkovin ter analiza potencialne toksičnosti nanodelcev. V normalnih in rakavih celicah proučuje dinamiko znotrajceličnih procesov, zgradbo in delovanje celičnih organelov, citoskeleta in celične membrane. V zadnjem času proučuje potencialno uporabo humane amnijske membrane v regenerativni medicini ter na vzpostavljenih modelih raka sečnega mehurja mehanizme pritrjanja in vraščanja rakavih urotelijskih celic ter mehanizme nastanka in vlogo tunelskih membranskih nanocevk, slednjih tudi kot tarč protirakavih učinkovin. 

 

Dogodek Znanost med knjigami poteka vsak prvi četrtek v mesecu v knjigarni Konzorcij. Z odličnimi slovenskimi znanstveniki se bo pogovarjala Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija. 

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo vznemirljive znanstvene zgodbe!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.