Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovOd prve do zadnje strani

Koledar prireditev

Od prve do zadnje strani

20.09.17 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Pogovor o knjigi Thomasa Bernharda Pripovedi.
Od prve do zadnje strani

S prevajalcema Saro (hči) in Janijem (oče) Virkom se bo o zgodbah, piscu in prevajalskem procesu pogovarjal Jernej Terseglav.

 

Založnik o knjigi

Knjiga zajema dvanajst krajših in daljših pripovedi avstrijskega pisatelja Thomasa Bernharda (1931 – 1989), objavljenih med letoma 1960 in 1971. Gre za zbirko najbolj emblematičnih primerkov kratke proze avtorjevega zgodnjega obdobja, v katerem je že razvil svoj nezamenljivi pripovedni slog, ki se giblje v registru igre maničnih ponovitev in divjih prevračanj vsega izrečenega ter slovi po briljantno črnem smislu za humor. 
Bernhard tudi v svoji krajši prozi pisanje in jezik uporabi kot strategijo preživetja in sredstvo za boj proti bolezni in smrti, podobno kot v romanih pa tudi tu spretno prepleta avtobiografsko s fiktivnim in se kritično spoprijema s pojmom družine, medčloveškimi odnosi, temnimi stranmi avstrijske preteklosti in sedanjosti ter tragikomičnostjo človekove eksistence nasploh. V teh pripovedih se njegovi zabavno-godrnjavi liki sprehajajo po zakotnem avstrijskem podeželju, po Dunaju, pa tudi po italijanski Tirolski ter se tako ali drugače sprašujejo, kot pravi tudi eden od naslovov: »Je to tragedija? Je to komedija?«

 

O prevajalcih

Ne samo, da sta Sara in Jani Virk kar precej v sorodu, povezuje ju tudi družinska tradicija študija primerjalne književnosti in nemškega jezika. Prav tako pa delita strast do prevajanje, še posebej literarnega.  Sara je l. 2016 prejela nagrado esAsi za najboljšo mlado prevajalko iz španskega jezika.  Janija Virka pa ni potrebno podrobno predstavljati, saj ga prepozna tudi površen spremljevalec literature.

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.