Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovSlovenija, moja dežela

Koledar prireditev

Slovenija, moja dežela

24.05.17 ob 19:00 - 20:00 - Mladinska knjiga Izola

Družbena revolucija v osemdesetih letih. Predstavitev knjige in pogovor z avtorjema.
Slovenija, moja dežela

Cankarjeva založba je nedavno izdala knjigo Slovenija, moja dežela; Družbena revolucija v osemdesetih letih zgodovinarjev dr. Darje Kerec in dr. Boža Repeta, ki prinaša celosten pogled na zadnje desetletje pred osamosvojitvijo Slovenije. Poleg obeh avtorjev se bo z novinarko Nevo Zajc o knjigi pogovarjal tudi njen urednik Tine Logar.

Zgodovinarja Darja Kerec in Božo Repe v knjigi na 300 straneh podajata celovito, dokumentirano in slikovno podobo burnih osemdesetih let, ki so pomenila uvod v osamosvojitev Slovenije. Vsebina zajema dogajanje od Titove smrti, razpadanja države in alternativnih političnih gibanj do provokativne kulture, Majniške deklaracije in plebiscita, glasbo, film, modo in še marsikaj. V ospredju so civilna gibanja, ki so odločilno prispevala k rasti zavesti, da bi se Slovenija lahko osamosvojila. Pri tem je imela močno vlogo tudi akcija, ki je potekala pod sloganom Slovenija, moja dežela, po kateri so nas kmalu poznali v vsej Jugoslaviji. Na koncu knjige je dodana strnjena kronologija pomembnejših dogodkov od 1974 do 1990.

Lepo vabljeni!

Dr. Blaž Vurnik o knjigi: Poleg že izpričanega odličnega poznavanja tematike in virov za obravnavano obdobje velja opozoriti tudi na dejstvo, da je besedilo pisano na podlagi arhivskih virov večinoma nekdanjih pomembnejših družbenopolitičnih organizacij ter institucij države. Vsaj toliko pomemben pa je tudi prispevek k razumevanju časa, ki sta ga avtorja opravila s številnimi izčrpnimi intervjuji z udeleženci in akterji dogodkov in procesov v osemdesetih letih. Pričevanja iz teh intervjujev krepko obogatijo pripoved tako po vsebini kot obliki skozi celotno besedilo. Delo tako v celoti predstavlja nov, poglobljen pogled na čas, ki ga bodo mnogi bralci lahko dopolnjevali z lastnim spominom na vse tisto, kar je zapolnjevalo njihov vsakdanjik.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.