Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovEnajsta šola v knjigarni

Koledar prireditev

Enajsta šola v knjigarni

09.05.17 ob 11:00 - 12:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

JAVORCA, kraj spomina. Mag. Dušan Kramberger, mag. Damjana Fortunat Černilogar, Maša Klavora.
Enajsta šola v knjigarni

Javorca je kraj spomina. Gorsko krajino so močno preoblikovali siloviti vojaški spopadi v času prve svetovne vojne v letih 1915-1917 in posebej soška fronta. Avstro-ogrski vojaki različnih narodnosti so leta 1916 sredi najhujših spopadov prostovoljno in z lastnimi sredstvi v Javorci zgradili spominsko cerkev Sv. Duha. Ta celostna umetnina dunajskega art nouveauja je enkraten in izjemen primer arhitekture kot simbola, ki s spominjanjem na padle na tem delu fronte trajno poziva k miru in spravi.

Javorca je svojevrsten primer sodelovanja posameznikov s skupnim ciljem udejanjanja humanega odnosa med ljudmi v času, ko je bila duhovna tolažba izjemno pomembna. Med vojno in pozneje je bila prostor združevanja posameznikov iz različnih nacionalnih, kulturnih in jezikovnih okolij ter veroizpovedi. Je kraj kolektivnega spomina narodov, ki so se bojevali na tem območju soške fronte. Izpisana imena padlih v notranjosti cerkve pa individualizirajo spomin na osebni ravni.

Javorca je skupaj s Potjo miru in drugo dediščino prve svetovne vojne v zahodni Sloveniji vpisana na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine in je nominirana za pridobitev Znaka evropske dediščine.

 

Vabljeni!

 

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja med Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje in knjigarno Konzorcij.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.