Revija Pil

Ti & jaz

Justi o druženju s pametnimi telefoni

slika

Besedilo: teta Justi, fotografija: Shutterstock, ilustracija: Zvonko Čoh

Po pravici povedano, tega je bilo toliko, da se ne spomnim vsega, vem pa, da je bil dan »za na kruh namazat«, kot je znal reči moj dedek.

Ni čudno, da me je tudi zažejalo in sem se na poti domov, ko smo si pomahali v slovo in si obljubili, da se po novem letu spet dobimo, ustavila v prijetnem lokalčku, da bi si moči povrnila z metinim čajem z medom in limono. Šele ko sem našla prostor ob oknu, sem ugotovila, da izbira lokala morda le ni bila najboljša, saj je bil poln srednješolcev, ki so bili na poti iz šole. Ti se običajno natlačijo na kup kot pingvini, ki se s tem grejejo, in potem ni tišine in miru, ki sem si ju zaželela po tistem nekajurnem klepetu s prijatelji na Rožniku. Potem se je pojavil tako želeni čaj s piškotki. In z njim en čuden občutek.

V lokalu je bilo tiho in mirno. Le tu in tam je bilo slišati kakšno besedo. Zato sem bolj pozorno pogledala in videla nekaj nenavadnega. Skoraj vsi mladci so molče sedeli in gledali v svoje dlani. Ja, ubogi otročički, komaj so končali pouk, pa se že učijo, sem si rekla, misleč, da imajo v rokah knjige in zvezke.

A čez nekaj minut sem ugotovila, da vsi buljijo v svoje telefone in s hitrimi spretnimi prsti obračajo strani, pišejo sporočila, »lajkajo«, »šerajo«, »četajo« in ne vem, kaj še.

Nadaljevanje preberi v novem Pilu!

Moje mnenje za naslednjo številko

Dvanajstletna Nesreča nam je pisala:

»Moja mami in ati se nonstop kregata in se dereta. Niti malo miru ni doma, zato sem raje drugje. Najbolj se bojim, da se bosta ločila. Kaj naj storim? A je pri vas tudi tako? Hvala.«

Kaj pa vi mislite? Je tudi pri vas tako? Poznate tudi vi kakšno družino, kjer se starši veliko prepirajo? Kaj bi svetovali Nesreči in kaj bi vi storili na njenem mestu?

Svoja mnenja ali izkušnje pošljite na PIL,1536 Ljubljana, ali na e-naslov pil@mkz.si, s pripisom MOJE MNENJE. Napišite svoje ime in koliko ste stari! Ti podatki bodo uporabljeni izključno za (morebitno) objavo v tej rubriki in bodo po objavi izbrisani. Upoštevali bomo odgovore, prispele do 31. januarja 2017.

Lahko napišeš tudi, o čem želiš brati v rubriki Ti & jaz.

Imaš kakšno vprašanje in te zanima, kako bi nanj odgovorili drugi pilovci? Ti je kaj zelo všeč, te veseli in osrečuje – ali pa te moti, skrbi in ti gre na živce?

Sodeluj!

Tvoji podatki (neobvezno)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Vesela šola

Vesela šola

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.