Tako sem živel - stoletje Borisa Pahorja

  • Življenjepis najbolj znanega slovenskega še živečega pisatelja in intelektualca
  • Pahorjeva izpoved, avtobiografska proza in študija Tatjane Rojc, poznavalke njegovega dela
  • Bogato fotografsko in dokumentarno gradivo

slika


Komplet v lični darilni škatli:

Tako sem živel - Stoletje Borisa Pahorja in faksimile knjižice Edvard Kocbek - pričevalec našega časa (posebna izdaja revije Zaliv)

 

Biografija stoletnika Borisa Pahorja je obenem zgodba enega najbolj burnih stoletij v človeški zgodovini. Avtor je s svojimi jasnimi stališči in angažmajem vseskozi izzival trenutne oblasti in se znašel na najbolj nevralgičnih vozliščih, tako da potovanje z njim izrisuje celoten dvajseti vek.

Prelistajte nekaj strani

 

 

Tako sem živel je tudi zgodba o Trstu na koncu prejšnjega stoletja, o življenju ljudi, ki so se vanj priselili iz vaškega okolja in si ustvarili družino, o neprijaznih usodah Pahorjevih nacionalno zavednih prijateljev in seveda o njegovi lastni kalvariji po uničevalnih taboriščih Tretjega rajha. Pred nami razgrinja dileme in odločitve mladeniča, po volji staršev zapisanega lemenatu, njegovo osamosvojitev in odločitev za pisateljski poklic, odpre nam pogled v Pahorjevo zasebno življenje, prve ljubezenske izkušnje in prva srečanja s kasnejšimi intelektualnimi somišljeniki in zavezniki. Sledimo mu skozi samotne ure pisanja nad kraško gostilno in odmevne spopade s slovensko politiko ter delovanje na mednarodnem prizorišču za pravice manjšinskih kultur, predvsem njihovih jezikov.

Pisateljeva zbirka in javni arhivi so pripoved obogatili z dokumenti in fotografijami.

Literarna zgodovinarka dr. Tatjana Rojc je v nizu pogovorov za slovenski program radia RAI v Trstu vodila pisatelja skozi pripoved o njegovem življenju. Zapis njegove osebne izpovedi je rdeča nit te knjige, dopolnjujejo jo avtoričini orisi tržaškega okolja in slovenske navzočnosti v nekdaj avstro-ogrskem ter pozneje italijanskem pristaniškem mestu, zaokrožijo pa jih odlomki iz Pahorjevih literarnih del, ki avtobiografsko zvesto sledijo dogodkom iz njegove bogate preteklosti.

Knjiga Tako sem živel bo izšla skupaj s ponatisom revije Zaliv iz leta 1975, Edvard Kocbek – pričevalec našega časa, v kateri je Edvard Kocbek prvič odkrito spregovoril o pobojih po 2. svetovni vojni na slovenskih tleh. Pahorju so kot avtorju intervjuja takrat za nekaj let prepovedali vstop v Jugoslavijo.

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.