Moj planet

September 2018

Biseri Slovenije

Bistra

Ste vedeli, da je letos evropsko leto kulturne dediščine? Mi smo zato napolnili zračnice koles in čez Ljubljansko barje odkolesarili v Bistro.

Triglav

Danes so pod vrhom Triglava planinske postojanke, kjer se lahko okrepčamo ali prespimo. Imamo odlično opremo.

Biseri Slovenije: Piran

Pravijo, da je eno izmed treh srednjeveških mest na slovenski obali zraslo na soli. Še danes delujejo Sečoveljske in Strunjanske soline, tiste v Luciji pa so že dolgo izsušene. In zakaj za Piran pravimo, da je podoben Benetkam?

Biseri Slovenije: Vremščica

Pozimi je na plešasti gori, s katere se vidi svet od morja do Triglava, še ležal sneg. A spomladi pokažejo položna pobočja prijaznejšo podobo. Travniki vzcvetijo, temperatura pa je takrat ravno pravšnja za izlet.

Biseri Slovenije: Votlina kralja Matjaža

Vsi poznamo legende o kralju Matjažu. Toda kdo je bil v resnici? In kje je votlina pod Peco, kamor se je dobri in pogumni kralj zatekel pred premočnim sovražnikom?

Biseri Slovenije: Šobčeva domačija

Bločani in Pivčani se radi prepirajo, od kod je bil v resnici Martin Krpan – z Vrha pri Sveti Trojici na Blokah ali z Vrha pri Sveti Trojici blizu Pivke?

Biseri Slovenije: Kartuzija Pleterje

Težko bi našli mirnejši kraj za samostan menihov kartuzijanov, ki svoje življenje posvetijo molitvi in razmišljanju v tišini in samoti.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.