Moj planet

Oktober 2018

Biseri Slovenije

Napoleonska cesta

Kar nekaj slovenskih biserov najdemo tudi onkraj meja – v zamejski Sloveniji. Tokrat smo se odpeljali v Prosek, vasico takoj za slovensko-italijansko mejo, ki je še vedno bolj slovenska kot italijanska

Bistra

Ste vedeli, da je letos evropsko leto kulturne dediščine? Mi smo zato napolnili zračnice koles in čez Ljubljansko barje odkolesarili v Bistro.

Triglav

Danes so pod vrhom Triglava planinske postojanke, kjer se lahko okrepčamo ali prespimo. Imamo odlično opremo.

Biseri Slovenije: Piran

Pravijo, da je eno izmed treh srednjeveških mest na slovenski obali zraslo na soli. Še danes delujejo Sečoveljske in Strunjanske soline, tiste v Luciji pa so že dolgo izsušene. In zakaj za Piran pravimo, da je podoben Benetkam?

Biseri Slovenije: Vremščica

Pozimi je na plešasti gori, s katere se vidi svet od morja do Triglava, še ležal sneg. A spomladi pokažejo položna pobočja prijaznejšo podobo. Travniki vzcvetijo, temperatura pa je takrat ravno pravšnja za izlet.

Biseri Slovenije: Votlina kralja Matjaža

Vsi poznamo legende o kralju Matjažu. Toda kdo je bil v resnici? In kje je votlina pod Peco, kamor se je dobri in pogumni kralj zatekel pred premočnim sovražnikom?

Biseri Slovenije: Šobčeva domačija

Bločani in Pivčani se radi prepirajo, od kod je bil v resnici Martin Krpan – z Vrha pri Sveti Trojici na Blokah ali z Vrha pri Sveti Trojici blizu Pivke?

Biseri Slovenije: Kartuzija Pleterje

Težko bi našli mirnejši kraj za samostan menihov kartuzijanov, ki svoje življenje posvetijo molitvi in razmišljanju v tišini in samoti.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.