Prešerno

Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2018 sta prejela pesnik, pisatelj, predavatelj in urednik Boris A. Novak in baletnik, koreograf in režiser Janez Mejač. Čestitke obema!

Bobrovskih 10!

Konzorcij del letošnjega jubilejnega poetičnega otroškega festivala Bobri. 

Piši, moja tačka, piši
drobne pesmice za miši
in ujemi mišji svet
v gladko nitko iz besed.

Po besedah ljubljanskega župana so Bobri od prvega festivala do danes zrasli v najbolj priljubljeno in množično zimsko »kulturovanje«, ko se ljubljanske kulturne ustanove za tri tedne spremenijo v mravljišče zvedavih in navdušenih mladih obiskovalcev. Letos, ko festival praznuje  deseto obletnico, smo bili še posebej veseli, saj je bil tudi Konzorcij del ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje.

Sploh pa je Mladinska knjiga povezana z Bobri že od začetkov - s slikanico o radovednem bobru Boru, ki sta jo ustvarila Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh, priljubljeni ustvarjalni tandem.

Vsako leto se Bobri posvetijo določeni temi. Tokrat  so se podali v svet poezije, zato smo v Konzorcij povabili Anjo Štefan, priznano slovensko pesnico, pisateljico in pripovedovalko, ki je pred kratkim izdala novo knjigo pesmi za otroke z naslovom Drobtine iz mišje doline.

Anja je takole razložila nastanek pesmic: »Ilustratorka Alenka Sottler mi je pred dobrima dvema letoma povedala, da včasih za lastno veselje slika drobne miši v različnih oblekicah in z različnimi atributi. Povabila me je, naj k njenim slikam napišem pesmi. Odločitev za miši je torej prišla z njene strani. Sva pa potem pri skupnem ustvarjanju koncept  precej spremenili. Alenka se je odločila za drugačno tehniko slikanja, ki ji je omogočila več dinamike in lahkotnosti. Prstni odtisi so se pokazali kot nalašč za to! Jaz pa sem prestopila od štirivrstičnic, ki sva jih imeli v mislih na začetku, k pesmicam različnih dolžin in oblik, čeprav še vedno vse precej dišijo po izštevankah. Obe sva veseli tega, kar je nastalo.«

Anjine pesmice so izrazito ritmične, tu in tam resnično spominjajo na ljudske izštevanke in vabijo k sodelovanju, gibanju, korakanju, igranju z odmevom. Zato se je Anji na odru pridružil še Blaž Celarec, izvrsten tolkalec, tokrat v vlogi bobnarskega »glasnika mišjih novic«. Skupaj sta ustvarila recital za glas in bobne, v katerem sta se poigravala z močjo besede in ritma.

In smo čarali:
Cipr copr koromač,
Sem mogočen mišji vrač….
In kaj se je zgodilo skopušjemu mišjemu paru:
Medenjak postal je trd,
Njiju je pobrala smrt.

Malemu Zorjanu je knjigo Anja podpisala in vanjo narisala barčico.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran festivala in rešite Bobrov kviz, si ogledate Bobrov strip in se naučite Bobrovo pesem Bobrévke Andreja Rozmana Roze. Napišite pesem in z njo sodelujte  na pesniškem natečaju za zelo lepe nagrade!

 

Za vas in vaše najbližje smo pripravili pisan izbor knjig in drugih izdelkov, s katerimi boste lahko v času, ki prihaja, ustvarili svetle in čarobne trenutke.

Izvor Vzgoja po dansko Harry Potter Ognj, rit in kače 

Prisrčno vabljeni.

 

Vabljeni v knjigarno Konzorcij, kraljestvo knjig.

 

 

Logo MKLJ        

 

    

 

 

Vizitka

Knjigarna in papirnica Konzorcij
Slovenska 29, Ljubljana

Odpiralni čas >
Kontakti >

INFORMACIJE

Za vas bomo poiskali knjige, revije, stripe itd., vam sporočili cene, knjige poslali po pošti...
VPRAŠAJTE NAS

 

 

Prijava na E-novice

Vabljeni na Zmenek s knjigo!

Spletna knjigarna

Emka.si

Preverite, če je knjiga, ki je na Emka.si, na voljo v Konzorciju.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.