Gea

Od škrlatne do srebrne

Pametni telefoni, tablice, prenosniki in vse bolj tudi avtomobili so odvisni od baterij, proizvodnja teh pa vse bolj od litija

Tekst: Sašo Avsec

slika
Proizvodnja litij-ionskih akumulatorjev skokovito narašča. Poleg majhnih, ki napajajo mobilne telefone, izdelujejo večje za napajanje avtomobilov. Orjaški sklopi takšnih akumulatorjev so primerni za shranjevanje elektrike, ki jo obnovljivi viri navadno dajejo takrat, ko je ne potrebujemo. 
Foto: Shutterstock

V bližini srbskega mesteca Loznica so pred dobrim desetletjem, leta 2004, našli obilno nahajališče litijeve rude, ki so jo po bližnji rečici Jadar poimenovali jadarit. Ocenjujejo, da je rude od 110 milijonov do 220 milijonov ton, kar v najboljšem primeru pomeni, da ima Srbija okrog 10 odstotkov vseh svetovnih zalog litija. S to količino bi lahko zagotovili vsaj 80 odstotkov evropskih potreb po tej kovini, če se pač potrebe ne bodo še povečale. 

Ker nahajališče sodi med največja na svetu, njegovo vrednost ocenjujejo v desetinah milijard evrov. Ne preseneča, da se za pravice do izkoriščanja intenzivno zanimajo številne multinacionalke. Pa tudi država, ki bi od rudnika imela ogromne koristi, le da postopek predelave in čiščenja rude ni ravno preprost in poceni in si ga skoraj ne more privoščiti. 

Srbija trenutno nima dovolj sredstev za raziskave in razvoj postopkov predelave, zato je sklenila pogodbo o sodelovanju z angleško-avstralskim podjetjem Rio Tinto, ki sodi med največje svetovne multinacionalke. V raziskave so že vložili sto milijonov evrov, a nastopile so težave, ki so običajne pri odkritju takšnih nahajališč. Komu naj gre dobiček in koliko naj ga ostane v državi, ki je lastnica Zemljinega bogastva? Številni protestniki zahtevajo, naj bo ruda lastnina državljanov, njena vrednost pa naj ljudi razvija in bogati – in ne, da jo za majhne denarje predajo tujcem – kot so to storili npr. v Boliviji.

Več v januarski števili revije Gea (2018)

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.