Gea

Vedno igram z najboljšimi

S Stefanie Hempel po poteh skupine The Beatles v Hamburgu

Tekst: Smilja Štravs

slika

Astrid Kirchherr je pripadala skupini mladih umetnikov in študentov iz Hamburga, naslednikov pariškega eksistencialističnega gibanja; Lennon jih je poimenoval eksis. Oblačili so se črno-belo, nosili črne puloverje s puli ovratnikom ali bele srajce s črno kravato ter kratko postrižene lase s frufrujem, ženske in moški. To je bil slog, ki ga je Astrid predlagala nadobudnim mladcem in s katerim so kasneje tudi uspeli. 
Foto: arhiv Ginzburg Fine Art

Stefanie Hempel, nemška pevka in kantavtorica, si je pred trinajstimi leti zamislila nenavadno turistično turo po znameniti četrti rdečih luči St. Pauli v Hamburgu, kjer je svojo glasbeno pot konec petdesetih let prejšnjega stoletja začela najuspešnejša britanska skupina vseh časov The Beatles. Stefanie vsako soboto njihove oboževalce popelje po klubih, kjer so nastopali, se ustavi pred hišo, kjer so prebivali, jim razkaže skrito dvorišče, kjer je nastala ena od kultnih fotografij Johna Lennona, vmes pa pripoveduje zgodbe, ki niso nikjer zapisane. 

S seboj vzame svojo znamenito havajsko kitaro (ukulelo) ter vsakič, ko začne ali konča pripoved o skrivnostnem in dramatičnem hamburškem obdobju skupine, zapoje pesem, ki je tako ali drugače zaznamovala mlade fante iz Liverpoola, ki so v Hamburg prišli še kot najstniki. Ukulela je bila najljubši inštrument pokojnega Georga Harrisona in Paul McCartney še vedno na vsakem svojem koncertu zaigra komad na ukulelo, ki mu jo je podaril George. Obdobje, ki so ga preživeli v Hamburgu, je bilo za skupino zelo trd vzdržljivostni trening, obenem pa čas, v katerem so si ustvarili prepoznavno podobo, ki je postala zelo pomemben kamenček v mozaiku njihovega uspeha. 

Več v decembrski številki reviji Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.