Gea

Od daleč se svetlika – Catalunya!

Katalonija sodi med ekonomsko najbolj razvite španske regije – Ideja katalonske neodvisnosti

Tekst: Polona Frelih

slika

Na ulicah katalonskih mest in vasi je bilo med protesti mogoče opaziti ogromno španskih zastav, s čimer so v Kataloniji živeči Španci želeli pokazati, kako zelo jih moti val represij, s katerim se je centralna oblast lotila Kataloncev. Prevladovala je seveda senyera, kar v katalonščini pomeni zastava in je uradna katalonska zastava s štirimi rdečimi črtami na rumenem polju. Vihrale pa so tudi modre in rdeče estelade, ki so simbol gibanja za neodvisnost Katalonije. Foto: Shutterstock

Katalonce daleč najbolj užališ, če jih označiš za Špance, o čemer sem se sama neštetokrat prepričala. Natàlia Boronat Rovira, katalonska publicistka in aktivistka, ki že skoraj dve desetletji poroča iz Rusije, skupaj z njo pa sem prevandrala dobršen del postsovjetskega prostora, me je nekaj časa vljudno popravljala, kadar sem jo predstavila kot svojo špansko kolegico, kasneje pa me je samo še grdo pogledala in kot bi mignil sem se začela opravičevati, da je v resnici iz Katalonije  (v katalonščini Catalunya, v španščini Cataluña, v aranščini Catalonha). 

Gre za eno od 17 avtonomnih skupnosti v Španiji, ki se razteza na 32.091 kvadratnih kilometrih in vključuje nekaj manj kot 7,5 milijona prebivalcev. Sodi med ekonomsko najbolj razvite španske regije, saj v državni proračun  prispeva kar 23 odstotkov svojih prihodkov. Razdeljena je na štiri province z istoimenskimi mesti kot upravnimi središči: Girona, Taragona, Lleida in Barcelona, ki je tudi glavno mesto Katalonije. Tam govorijo svoj jezik – katalonščino, namesto flamenka plešejo sardano, skupinski ples, ki močno spominja na grški sirtaki, prav tako pa ne marajo la corride, zato so jo leta 2011 z zakonom prepovedali.

Pravzaprav je takšno usodo bikoborbam napovedal že njihov goreči privrženec, pisatelj Ernest Hemingway, češ »da vse, kar spodbudi toliko navdušenja, bo kaj kmalu spodbudilo prav toliko zgražanja«. V Kataloniji so se omenjeni praksi uprli z argumentom, »da mučenje ni ne umetnost ne kultura,«  daleč najmočnejši argument nasprotnikov pa je bil: ni es catalan, kar pomeni, da v resnici ne gre za katalonsko, pač pa špansko tradicijo, ki zato v Kataloniji nima kaj iskati. 

Več v novembrski reviji Gea, 2017

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.