Gea

Ljudje smo upravljavci narave in ne njen del

Imamo tri pojme, ki bi jih morali razlikovati med seboj: naravna voda, čista voda in pitna voda; v naravi ni čiste vode, temveč le naravna

Tekst: Mateja Hrastar

slika

Prof. dr. Jožef Toman raziskuje različna področja ekologije celinskih voda, življenjske združbe v tekočih in stoječih vodah, biološko ocenjevanje kakovosti vode  in biološke čistilne naprave z aktivnim blatom. Fotografija: Uroš Hočevar

Če je kdo v Sloveniji strokovnjak za celinske vode, potem je to profesor Mihael Jožef Toman,  raziskovalec na Katedri za ekologijo in varstvo okolja in prodekan za biologijo Biotehniške fakultete, vodja skupine za  limnologijo, član več ekoloških društev doma in v tujini. Ne le, da raziskuje slovenske vode, je tudi velik poznavalec problematike Aralskega jezera, izjemen vrtnar in sogovornik, v svojih stališčih pogosto brezkompromisen, predvsem pa pravi zaljubljenec v naravo.

Kako močno se je že razmahnila globalna vojna za vodo?
V različnih delih sveta je razvoj vojne za vodo različen. V Palestini vojna za vodo traja že dva tisoč let. Zelo problematično področje v boju za vodo je osrednja Azija, saj je tam veliko držav odvisnih od vodnatosti velikih rek iz sosednjih držav, ki vire tekoče vode uporabljajo za vir električne energije, zato reke pregrajujejo in vodo akumulirajo.

Drugačen primer vojne za vodo je v Južni Ameriki, kjer so denimo večino vodnih virov že privatizirali oziroma so jih preprosto prodali. S tem so vodne vire izgubili, saj voda postane tržno blago, namesto da bi bila dobrina določene regije. Z vodnimi viri navadno razpolagajo multinacionalke, in to toliko časa, dokler niso potrebna vlaganja, nato se preselijo drugam. To je v resnici princip požigalništva najbolj prvobitnih ljudstev. Letos se je denimo zaradi tega zgodilo, da velika mesta v Boliviji niso imela pitne vode, ker so koncesionarji izsušili vodne vire. 

Več v oktobrski številki revije Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.