Gea

Mesto ob zalivu

V San Francisco so bili zaljubljeni Mark Twain, Jack London, Jack Kerouac, Lawrence Ferlinghetti

Tekst: Gregor Šket

slika

Nizke hiške v viktorijanskem slogu – imenujejo jih Painted Ladies -, ki se zdijo povsem evropske, so bile zgrajene v 19. stoletju. Foto: Shutterstock

Rdeče nebo ni rezultat filtra na objektivu fotoaparata in tudi lučke na najbolj opevanih mostovih sveta niso plod naše domišljije. Nobeno drugo mesto v Ameriki se ne more pohvaliti s tako zapeljivo svetlobo. 

San Francisco ni tipično ameriško mesto. S precej mirnejšim ritmom je pravo nasprotje New Yorka. Nizke hiške v viktorijanskem slogu, ki se zdijo povsem evropske, kitajsko četrt Chinatown, ki je bolj kitajska kot Hong Kong, in predel Castro, kjer se drugačni vseh vrst ne počutijo ogroženi, obiskovalce opozarjajo, da je San Francisco prijazno mesto, v katerem je dovolj prostora, za vse, ki so prepričani, da so dobri v tistem, kar počnejo.

Ko se z letališča pelješ proti mestu, se po približno desetih miljah za dolgim levim ovinkom na lepem odpre pogled na mesto, ki ga imajo mnogi za najlepše na svetu. »Magic!« Razglednica v živo! San Francisco je dokaz, da so tudi mesta lahko fotogenična. 

Več v septembrski številki revije Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.