Gea

Kako bi bil videti popoln pes

Ljudje so pse tisočletja selektivno parili, da bi dobili zaželene telesne lastnosti, zmožnosti zaznavanja in vedenja

Tekst: Katja Poljšak

slika

V želji, da bi bili rezultati vzreje pasemskih psov kar najbolj uporabni in predvidljivi, so ljubitelji, lastniki in vzreditelji določene pasme strnili sile, začeli zapisovati poreklo in delovne uspehe psov, z zanimanjem pa so spremljali tudi njihove telesne značilnosti ter tako ugotovili, kakšen telesni ustroj in oblike posameznih delov telesa so najboljše za posamezen namen oziroma delovne naloge. Foto: Shutterstock

Volkovi v divjini imajo, kot je za živalske vrste običajno, podoben videz, značaj in sposobnosti. Ustvarjeni so z naravno selekcijo, ki poskrbi za neusmiljeno izločanje neprilagojenih, šibkih in nezdravih živali ter različnih anomalij. Psi, čeprav so ista živalska vrsta, pa so osupljivo raznolikega videza, sposobnosti in značajev. 

Takšna množica različnih značilnosti se ni razvila naravno. Ljudje so pse tisočletja selektivno parili, da bi dobili zaželene telesne lastnosti, zmožnosti zaznavanja in vedenja, pri čemer so jih pretežni del zgodovine, vse od izvirne udomačitve sivega volka pred najmanj 15.000 leti, uporabljali kot neke vrste delovne pse. Najsi so jih uporabljali za pašo živine, lov, obrambo, vleko tovora, ali le za spremstvo in gretje naročja, odkar so jih ljudje vzeli pod svoje okrilje, njihovo preživetje ni bilo več odvisno od telesnih značilnosti in sposobnosti, potrebnih za preživetje v naravi, ampak od zmožnosti opravljati različna dela in usluge človeku. S tem so se odprla vrata za izoblikovanje cele palete pojavnih oblik psov, po velikosti, videzu in značaju bolj ali manj prilagojenih namenu, za katerega so bili vzrejeni. Sčasoma so se znotraj te pestre množice s selektivno vzrejo izoblikovale pasme, katerih predstavniki so si med seboj tako podobni kot v naravi predstavniki iste živalske vrste. 

Več v avgustovski številki revije Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.