Gea

Stalinove sestre

Nebotičnike, ki še vedno kraljujejo nad horizontom Moskve, imenujejo Moskovčani Stalinske visotke

Polona Frelih

gea slika
V stanovanjski stolpnici na Kudrinskem trgu so pred leti v pritličju odprli pravo sovjetsko »stalovojo« (menzo), v kateri se je za drobiž mogoče okrepčati s sovjetskimi specialitetami. Vzdušje v menzi je zelo avtentično. Fotografija Shutterstock

Stalinove sestre že dolgo niso več edini nebotičniki v Moskvi, so pa še vedno daleč najvpadljivejši. Četudi so jih kritiki neoklasicizma žaljivo poimenovali kar poročne torte, ostajajo simbol zgodovine mesta, ki je absurdna, strašna in čudovita hkrati. Zaklete ikone sovjetske arhitekture so padale iz milosti v nemilost, pred nekaj leti pa so nebotičniki ponovno doživeli preobrazbo. 

Sovjetski človek, ki so ga vzgajali v duhu ateizma, je občasno potreboval tudi drugačne spodbude. Na srečo je obstajal pionirski tabor Artek na polotoku Krim, Vseruska razstava ekonomskih dosežkov v Moskvi (VDNH) ter znameniti Moskovski metro – vse to so bili znanilci komunističnega raja na zemlji, ki bo prišel nekega lepega dne, navkljub bremenu sivega in napornega socialističnega vsakdana. Kot kljubovanje vsem dvomljivcem je že kmalu po 2. svetovni vojni začel nastajati nov in grandiozen arhitekturni projekt, za katerim je stal sam Josif Stalin, »oče in prijatelj vseh sovjetskih arhitektov,« kot so mu polaskali na kongresu enotnosti leta 1946. Ambiciozni gradbeni projekt je začel, da bi sovjetski narod in ves svet prepričal o na novo prebujeni samozavesti zmagovite sovjetske oblasti. 

V začetku leta 1947 je svet ministrov sprejel resolucijo o gradnji sedmih nebotičnikov, 7. septembra istega leta pa so v okviru praznovanja 800. obletnice Moskve postavili temeljni kamen za prvo stolpnico. Prvotni načrt, ki je nastal že pred 2. svetovno vojno, je bil, da bi v čast okrogle obletnice zgradili kar osem v nebo vzpenjajočih se spomenikov. 

Prvi moskovski nebotičnik je bil dokončan leta 1949, vsake tri do pet let pa je panoramo mesta dopolnila nova Stalinova sestra, kar je v resnici mednarodno poimenovanje sedmih nebotičnikov, ki tamkajšnjim prebivalcem ne pove nič. Za Moskovčane so to preprosto »visotke« ali »Stalinske visotke«, kar v našem prevodu pomeni Stalinovi nebotičniki.  

Še zdaj stojijo natanko takšni, kot so jih postavili, njihov ugled pa se je radikalno spreminjal. Včasih so jih obravnavali ko turoben simbol sovjetske epohe, spet drugič pa kot neodtujljivi del ruskega glavnega mesta. Impozantne stolpnice so bile vsakič znova predmet reinterpretacij. V skladu s prvotnimi načrti bi jih morali zgraditi kar osem, na koncu pa so jih postavili v pravljičnem številu. 

Več v aprilski reviji Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.