Gea

Polži lezejo počasi, izginjajo pa hitro

Spremenjeno življenjsko okolje polžev je zaradi naših dejavnosti najpogostejši vzrok za njihovo izumrtje

Silvestra Rogelj Petrič

gea slika
Med polže spada več kot štiri petine vseh danes živečih mehkužcev, to je kar od 60.000 do 80.000 vrst. Po številu vrst in raznolikosti jih med vsemi razredi živali prekašajo samo žuželke. Fotografija Shutterstock

Tretji teden v aprilu bodo ob svetovnem dnevu Zemlje že 47. leto zaporedoma potekali dogodki, ki naj bi nas opomnili, da gostoljubnost našega planeta ni sama po sebi razumljiva. Zanjo se moramo čedalje bolj potruditi, saj je iz leta v leto bolj ranljiva, je pa naš planet, kolikor vemo, edini prostor v vesolju, na katerem lahko živimo in preživimo. 

Zemlja, tretji planet v vrsti planetov, ki krožijo okoli Sonca, pa ni edini dom le človeštvu, ampak tudi številnim drugim organizmom. Na to sicer radi pozabljamo, ko si jemljemo vse več prostora zase. In radi tudi pozabljamo, da je naš obstoj v veliki meri odvisen od obstoja drugih organizmov. Celo ob svetovnem dnevu Zemlje se dogaja, da pozornost pogosto usmerjamo na zrak, ki ga dihamo, in na vodo, ki jo pijemo, pri tem pa pozabljamo, da nismo edini, ki smo odvisni od njiju. Poleg nas je od vode in zraka odvisno tudi življenje številnih drugih bitij, ki jim ob naraščanju prebivalstva nezadržno jemljemo življenjski prostor.
 
Tiste živali, ki so ljubke ali pa mogočne, še nekako zaidejo v našo zavest. Tiste, ki nimajo karizme polarnih medvedov ali afriškega leva, indijskega tigra ali našega orla, pa so v čedalje večji ogroženosti bolj ali manj prepuščene propadu. Ena od skupin živali, katerih obstoj se nam zdi samoumeven in sploh ne opažamo, da že dolgo ni več tako, so polži. Številne vrste teh malih, spolzkih in gibkih plazilcev, ki jih opazimo kvečjemu zaradi njihovih hišk, so danes na robu preživetja, opozarjajo biologi.

Več v aprilski reviji Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.