Gea

Sto let finske samostojnosti: Kdo je ponesel njihovo slavo v svet?

Leto 2017 je za Fince posebno leto, saj praznujejo stoletnico državnosti

Smilja Štravs

gea slika

Najvplivnejši finski arhitekt Alvar Aalto, mojster organskih oblik, se je v svetu najbolj proslavil z vazo Savoy Fotografija arhiv Iittala

Finska je 6. decembra 1917 razglasila samostojnost, potem ko je bila od leta 1809 kot finska kneževina pod oblastjo Rusije, pred tem pa več stoletij, vse od leta 1155, sestavni del švedskega kraljestva. Praznovanje poteka na široko po državi pod geslom Skupaj, vsi Finci pa imajo možnost, da prijavijo svoj program – prijave sprejemajo prek spletne strani http://suomifinland100.fi.

Kot majhen narod, ki živi v nekoliko odročni deželi na severu Evrope, so Finci zelo ponosni na svojo nacionalno identiteto. Kljub temu pa so kot narod precej sramežljivi in negotovi glede lastnih dosežkov, kot pišejo na spletni strani z naslovom This is Finland. Kot takšni so precej podobni nam, Slovencem. Všeč jim je, če se o njihovi domovi v tujini piše, in o tem radi povprašajo turiste, ki jih pot zanese v prelepo deželo tisočerih jezer. Tako kot Slovenci tudi Finci o svoji državi nimajo vedno najboljšega mnenja, vendar pa to ne pomeni, da želijo kritike na račun domače politike in razmer poslušati od tujcev.

Finska ima dobrih pet milijonov prebivalcev, je šesta največja država v Evropi, vendar je zaradi številnih jezer in gozdov redko poseljena. Čeprav je Fincev malo, pa se lahko pohvalijo z vrsto dosežkov v industriji, umetnosti, športu in politiki. O pomenu Finske v svetu pričajo njeni izjemni posamezniki, saj je država v sto letih samostojnosti med svojimi rojaki pozdravila kar štiri Nobelove nagrajence.

Finci slovijo predvsem kot mojstri oblikovanja stekla in lesa. Resnična finska samostojnost se je začela po drugi svetovni vojni, ko si je večina evropskih držav prizadevala, da bi iznašla svoj nacionalni slog, s katerim bi izstopali v mednarodni trgovini. Tako sta se razvila finski ter skandinavski oblikovalski humanizem.

Med hladno vojno je bilo za Finsko odločilnega pomena, tako s političnega kot z gospodarskega vidika, da se je v svetu uveljavila kot zahodna, neodvisna, demokratična in kultivirana država. Finska je začela sistematično in intenzivno podpirati arhitekturo in oblikovanje, kot odlično sredstvo za promocijo pa so se izkazale mednarodne razstave, ki jih je vse do konca osemdesetih v celoti financirala država.

Več v marčni številki revije Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.