Gea

Bo Homo sapiens usoden za druge prvake?

Če bomo ljudje nadaljevali z ustaljenim obnašanjem, bomo kot vrsta prvakov kmalu ostali osamljeni

Silvestra Rogelj Petrič

slika gea

Fotografija Reuters

Prvaki (Primates), naši najbližji biološki sorodniki, so na Zemlji že vsaj 55 milijonov let. 

Toliko so namreč stari najstarejši fosili pravih prvakov, ki smo jih našli do zdaj. Po gozdovih in savanah so se pojavili kakšnih deset milijonov let zatem, ko so izumrli dinozavri. Od tedaj dalje so se razvili v različnih vrstah in se razširili na več območij, eden izmed njih, Homo sapiens, pa se je povzpel čez vse in zavladal svetu. 

Danes, desetine milijonov let pozneje, na žalost sedanji Homo sapiensi s prevlado ogrožamo prav najbližje sorodne vrste. Kot kaže članek v najnovejši reviji Science Advances, smo večino potisnili na sam rob preživetja. 

Študija, ki jo je opravilo 31 vodilnih biologov specialistov za prvake z različnih koncev sveta, opozarja, da kar 60 odstotkom od 504 danes poznanih vrst prvakov v Afriki in Aziji grozi izumrtje že čez 25 let, kar 75 odstotkov vrst pa obstaja v čedalje manjših populacijah. 

Ti prvaki sestavljajo nadvse pisano skupino, od malih mišjih lemurjev z Madagaskarja, ki ne presežejo teže 31 gramov, pa vse do velikih prvakov, ki lahko tehtajo tudi do 250 kilogramov. Vsem je skupno eno: ogroža jih človekova prisotnost oziroma njegove dejavnosti, so ugotovili avtorji omenjene študije, ki velja za najbolj poglobljeno in najnatančnejšo do zdaj. 

Študijo sta vodila Paul Garber z Univeze Illinois v ZDA in Alejandro Estrada z Nacionalne avtonomne univerze v Mehiki. Ko so iskali tudi vzrok za alarmantno stanje nekaterih vrst prvakov, so se znašli pred spoznanjem, da nikakor ne gre za naravni vzrok. »Nihče ne more trditi, da je preteče množično izginjanje nečloveških prvakov in drugih rastlinskih in živalskih vrst naravno. Ne. Nasprotno, ljudje smo ustvarili okoliščine, v katerih so številnim prvakom že šteta leta,« trdi Garber.

Več v marčni reviji Gea (2017)

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.