Gea

Dosežki stare celine

Nove možnosti usposabljanja za mlade generacije slovenskih raziskovalcev in inženirjev pa tudi za naša visokotehnološka podjetja, ki bodo lahko konkurirala za izdelavo opreme za Cern

Silvestra Rogelj Petrič

slika

Pogled na detektor AT­LAS - v njegovih projek­tih so že do sedaj zelo dobro sodelovali tudi slovenski raziskovalci. Foto arhiv Cern

Slovenski raziskovalci so v preteklem letu v svetovnem merilu dosegli kar nekaj odmevnih rezultatov, od od­kritja, da virus zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda do odkritja gena za vitkost – in še marsi­kaj vmes med tema v medijih najbolj izpostavljenima novicama. A prav poseben dogodek se je zgodil v zadnjih dneh leta: sredi decembra je Slovenija postala polnopravna članica Evropske organizacije za jedrske raziskave, po­imenovane po njeni kratici CERN pre­prosto kar Cern.

Zakaj si prav ta dogodek, ki je v bistvu uradniške, protokolarne narave, v minulem letu, boga­tem z raziskovalnimi dosežki, zasluži poseben poudarek?

Razloga sta dva: prvi je zmaga nad zapleti in ovi­rami birokratske narave, ki so spremljali več let in desetletij dolgo pot Slovenije v Cern, drugi pa je Cernov raziskovalni pomen in potencial, ki bo zdaj tudi uradno in v celoti dostopen slovenskim raziskovalcem in slovenski visokotehnološki in­dustriji. Da ne bo pomote, slovenski raziskovalci v njem že vrsto let sodelujejo, toda do zdaj brez posebnih ugodnosti, ki so bile sicer na razpo­lago samo raziskovalcem iz 22 evropskih držav, ki so bile polnopravne članice te izjemne razis­kovalne organizacije.

Več v januarski reviji Gea (2017)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.