FRANC JOŽEF

  • OBJEKTIVNO IN STROKOVNO o 68-letni vladavini Franca Jožefa

  • ZANIMIVO IN PREPRIČLJIVO o njegovem otroštvu, mladosti in prvih letih vladanja

  • PODROBNO IN UTEMELJENO o notranji in zunanji politiki, veri in drugih nazorih

Monografija slovenskih zgodovinarjev poglobljeno in na podlagi najnovejših odkritij predstavlja vladarja in stoletje, ki ga je »stari cesar« zaznamoval.

Prvič boste lahko brali o tem, kakšen odnos je imel cesar do Slovencev, kako so njegovo vladanje dojemali slovenski intelektualci in preprosti ljudje, pa tudi o obiskih na Slovenskem, kjer je bil vselej prisrčno sprejet.

Monografija osvetljuje tudi njegovo življenje, odnos do zunanje in notranje politike, vere ter vlogo, ki jo je odigral med prvo svetovno vojno, in tudi vpliv njegove smrti na potek dogodkov.

 

"Navdušenci nad preteklostjo smo dobili pomembno in referenčno delo, ki bo v naslednjih desetletjih ohranjalo svojo relevantnost."
Dr. Jernej Kosi (iz recenzije)

"Uravnotežena mešanica prispevkov desetih avtorjev, ki pripadajo predvsem mlajši generaciji slovenskih zgodovinarjev, je podrobno popisala rodbinsko zgodovino, vladarjevo življenjsko pot ter izvrstno ujela duh tedanjega časa in srednjeevropskega prostora."
Dr. Renato Podbersič (iz recenzije)

 

Ljubljenec dvora

Franc Jožef, ljubeljnec dvora

Otroštvo, mladost in prva leta vladanja mladega cesarja. (Na sliki znana upodobitev iz leta 1833, na kateri cesar Franc I. v rokah drži vnuka Franca Jožefa, ki daje stražarju pred gradom Laxenburg v torbico denar. Vir: osebni arhiv prof. Igorja Vodnika)
 

Kult osebnosti

Franc Jožef

Tragična smrt edinega sina Rudolfa in atentat na cesarico Elizabeto (Sisi) sta njegov kult osebnosti še okrepili. (Na sliki: cesar in njegov edini sil Rudolf. Vir: Österreichisches Staatsarchiv, Haus-, Hof- und Staatsarchiv)
 

Večni poraženec

Franc Jožef

Zaradi neposrečenega vodenja vojaških in političnih zadev je bil osebno vse manj navzoč pri oblikovanju Evrope. (Slika: osebni arhiv prof. Igorja Vodnika)
 

Cesar in Slovenci

Franc Jožef

Cesarjev odnos do Slovencev, slovenskega jezika in potovanja na slovensko ozemlje. (Na sliki slovenska različica himne, ki je bila za naš prostor v veljavi od leta 1855 naprej. Vir: osebni arhiv prof. Igorja Vodnika)

 

 

 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Naročanje

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.