Fojbe

slika

Fojbe

Jože Pirjevec, Nevenka Troha, Gorazd Bajc, Darko Dukovski, Guido Franzinetti,

Avtorjem je na podlagi poglobljenega študija uspelo osvetliti občutljive in nemalokrat sovražne odnose, ki so se v stoletjih razvili med Slovenci in Hrvati na eni ter Italijani na drugi strani. Stvari so končno postavljene na pravo mesto, zato bi Fojbe moral prebrati prav vsak Slovenec!

Monografija osvetljuje večkrat napete, celo sovražne odnose med Slovenci in Hrvati ter Italijani na drugi strani: od dolgoletnega fašističnega terorja nad Slovenci do tragičnih dogodkov na Tržaškem in v Julijski krajini od leta 1943 do 40-dnevne jugoslovanske vladavine v Trstu leta 1945.

Urednik Tine Logar predstavlja knjigo:

Knjiga prebija mit o fojbah, ob katerih italijansko zgodovinopisje večkrat pozablja na vzroke za tragične dogodke in krivdo zanje pripisuje izključno ‘barbarskim’ Slovanom, ki so se znašali nad ‘nedolžnimi’ Italijani.

 • Odgovori na zgodovinska vprašanja, politične obtožbe, dezinformacije: na podlagi poročil in vseh dostopnih dokumentov obveščevalnih služb iz arhivov v Ljubljani, Rimu, Londonu in Washingtonu – nekateri so prvič objavljeni!
 • Razlikovanje dejstev od medijske manipulacije o »genocidu« nad Italijani

Sliko fašistov, ki streljajo slovenske talce, so Italijani zlorabili za izdelavo plakata ob dnevu spomina na žrtve fojb.

slika

slika

Knjiga, kolikor je mogoče, nagovarja bralca »skozi vire«. Tako navaja podatke in na najbolj neposreden način odgovarja na vprašanja:

 • Kje so vzroki za deportacije, aretacije in poboje Italijanov ob kapitulaciji Italije in koncu vojne na Tržaškem in v Julijski krajini?
 • Koliko je bilo res usmrčenih in vrženih v fojbe, kraške jame? Kdo so bili: nacisti, fašisti, nedolžni civilisti? Koliko je bilo deportiranih in kam?

»Knjiga Fojbe pobojev ne zanika, jih ne opravičuje, pa tudi bagatelizira jih ne. Postavlja jih le v historični kontekst, pravično ovrednoti in demitologizira. (…).«
Prof. dr. Dušan Nečak

(…)»Knjiga pokaže vzroke za nastanek nasilja s strani Slovencev in Hrvatov (jugoslovanske) vojske nad Italijani. »(…)
Prof. dr. Božo Repe

Ste vedeli

 • da so številke o nedolžnih žrtvah fojb v 90. letih naraščale od nekaj 1000 do 15.000, celo 30.000,
 • da naj bi po trditvi italijanske radiotelevizije (RAI) ležalo v bazoviškem jašku kar »5000 žrtev«, kar je netočno. ( »Večina tistih, ki so izgubili življenje zaradi aretacij, ki so jih organizirale jugoslovanske armade ob koncu vojne, je umrlo v taboriščih ali v zaporih. Število vseh naj bi bilo nekaj več kot 3000, ne presega pa 4000 od približno 1.500 000 prebivalcev Julijske krajine in drugih ozemelj, ki jih je zasedla JA.«),
 • da so si tematiko fojb hlastno prisvojili italijanski časopisi zlasti v času osamosvajanja Slovenije,
 • da hrani arhiv v Washingtonu – samo o fojbah – 10 zajetnih škatel s tisoči dokumentov,
 • da je bila jugoslovanska oblast v Trstu podrejena izključno vrhovom jugoslovanske Ozne?
   
 • Dodaj na Twitter
 • Dodaj na MySpace
 • Dodaj na Delicious

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.