Cicido

Julij-avgust 2018

Juhu, Cicido je spet tu!

Podobe otrok na slikah Ivane Kobilca

Ivana Kobilca je naslikala veliko otroških podob.

Pri zgodnejših je poudarjala portretne poteze obrazov, kasneje je izpostavila radoživost otroške igre. Pri nekaterih so jo bolj vznemirjali slikarski — svetlobni poudarki. Tako so konec osemdesetih let 19. stoletja na umetnost Ivane Kobilce vplivali tudi modernejši načini slikanja. Utrujena od potrpežljivega slikanja glav v temnih ateljejskih tonih se je navdušila nad slikanjem zahtevnejših celopostavnih figur, ki so bile postavljene na prosto. Na njenih slikah se je pojavila naravna sončna svetloba in njena barvna paleta je postala svetlejša in živahnejša. Na tak način je zastavila tudi svojo najbolj reprezentativno sliko Poletje, ki je nastajala dve poletji leta 1889 in 1890, na materinem domu v Podbrezjah. Pri slikanju si je pomagala tudi s fotografijo, v osrednjem modelu mestne gospodične pa je upodobila mlajšo sestro Fani. Upodobljenka je imela v času slikanja dvajset let, čez slabo desetletje pa je že umrla. Pomagata ji bratranec Blekov Janezek in sestrična Katrica. Nove cvetlice prinašata dva fanta; tisti v rdeči srajci je Vrtarjev Joža.

Pri nekaterih Kobilčinih slikah zaslutimo v ozadju zgodbe, nekatere otroške podobe pa še danes ostajajo vznemirljivo skrivnostne. Na sliki Pariška branjevka je upodobljen otožni dekliški obraz, ob njem je bil nekoč naslikan še deček, ki pa ga je slikarka preslikala. Sčasoma so spodnje plasti barve prodrle iz temnega ozadja, tako da deluje danes slika precej skrivnostno.

slika

Sliko V lopi je Ivana naslikala v Novem mestu. Za modela sta ji bili Marija Fajdiga, hčerka ravnatelja novomeške gimnazije, in njena mala prijateljica. Sliko je leta 1892 razstavila v pariškem Salonu. Na sliki je Ivana v pleneru ponovila značilnosti Poletja. Predstavi nam ljubek prizor in nas popelje v mirno zadovoljnost poletnega dne. V trikotnik ujeti figuri deklic zaznamuje dialog rožnate in modre barve, dodana je sveža barvitost krajinskega ozadja.

Vabimo vas, da skupaj z otroki obiščete razstavo Ivane Kobilca v Narodni galeriji in poiščete nekaj slik, na katerih so upodobljeni otroci.

Kristina Preininger, kustodinja v Narodni galeriji

slika

ciciumetnije

Novosti

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.