Cicido

Julij-avgust 2018

Juhu, Cicido je spet tu!

Gvidon Birolla: Koledniki

Zimski čas prinaša tudi praznične dni. Dnevi so krajši, narava počiva, ljudje pa imajo več časa za druženje in premišljevanje.

V ljudskem izročilu najdemo mnoge običaje, ki se povezujejo z zimo oz. natančneje s praznovanjem božiča. Postavljanje jaslic in koledovanje sodita med najbolj priljubljene. Ti in drugi ljudski običaji so bili zanimiva tema tudi za slikarje.

Na začetku 20. stoletja so se podobno misleči slikarji, ki so iskali navdih v ljudski tradiciji, povezali v skupino Vesna. Čeprav so študirali na Dunaju, naj bi si snov za slike iskali doma.  Njihov cilj je bil »ustvariti res pravo, slovensko umetnost«, hkrati pa so želeli dvigniti kvaliteto slikarstva. Vesnani so si prizadevali slikarstvo približati širokim množicam, negovali pa so predvsem kvalitetno risbo. Med vidnejšimi predstavniki je bil slikar Gvidon Birolla (1881–1963), ki ga poznamo tudi kot odličnega ilustratorja mladinske literature.

Ogrevanje v Galovi sobi
V Galovi sobi lahko najprej poiščete knjigo velikanko z naslovom Ž _ _ _. Raziskovanje njene vsebine vam bo pojasnilo, kako imenujemo motiv v umetnosti, ki nam predstavlja vsakdanje prizore, navade, običaje, poklice ... Našli boste tudi nekaj namigov za iskanje žanrskih slik v stalni zbirki. Mi vam tokrat predlagamo, da z otroki poiščete žanrske slike Gvidona Birolle.

Poiščimo Birollove Kolednike in druge zimske slike v stalni zbirki
»Koledniki so trije vaški pobiči, ki zelo resno predstavljajo Svete tri kralje in jim kuža in zvezda repatica delajo druščino, ko v zimskem večeru stopajo v zasneženo vas,« je ob razstavi leta 1952 zapisala Jelisava Čopič. Zdi se, kot da so koledniki na odru in se pred nami odvija pravljična predstava. Vzemite si čas in z otroki v miru opazujte podrobnosti. Lahko jim postavljate vprašanja, ki jih usmerjajo k natančnejšemu ogledovanju, kot na primer: Kaj nosi prvi pobič, kaj drugi in kaj tretji? Vsi trije nosijo dva enaka predmeta, to sta … Lahko pa vključite še druge čutne zaznave in domišljijo: Se vam zdi, da fantje pojejo? Jim je mrzlo? So kaj lačni? Kako vemo, da se koledniki premikajo?
Podobno se razglejte še po ozadju: Koliko hiš lahko preštejemo? Kaj vidimo na levi zgoraj? Koliko je hribčkov? Se večeri ali dani?
Namenite nekaj pozornosti tudi barvam in oblikam. Poskusite ugotoviti, katere barve prevladujejo na sliki. Kje vse najdemo ostre trikotne oblike in kje najdemo mehke oblike – zaobljene črte?

V stalni zbirki poiščite še kako Birollovo zimsko sliko in jo primerjajte s Koledniki. Poskušajte z otroki našteti tri stvari, ki sliki povezujejo, in tri stvari, ki ju razlikujejo.

Ustvarjanje doma
Spodbudite otroke, da še sami narišejo kako žanrsko zimsko risbo. Naj bo vsebina povezana z božičnim praznovanjem. Morda jim tudi predlagate, da uporabljajo barvne svinčnike in pri tem preizkušajo njihove različne izrazne možnosti – različni pritiski, šiljenje in prstno nanašanje barve, izpiranje z vodo … Možnosti in kombinacij je veliko, otroci pa bodo še bolj navdušeno ustvarjali ob vašem zgledu.

Kristina Preininger, kustodinja v Narodni galeriji

slika  
Gvidon Birolla: Koledniki, 1939

 

slika 
Gvidon Birolla: Zima v Puštalu

 

slika 
Gvidon Birolla: K maši

 

slika
Gvidon Birolla: Harfist, 1939

 

slika

Gvidon Birolla: Pokrajina

slika

ciciumetnije

Novosti

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.