Cicido

Julij, avgust 2017

Juhu, Cicido je spet tu!

Novosti

Cicido v vrtcu in doma

Naslovnica

Kakovostna leposlovna in poljudna revija je tudi motivacija za obisk večje knjižnice v vrtcu in velike splošnoizobraževalne knjižnice. Ob gledanju in prebiranju Cicidoja otrokovi odrasli mimogrede opazimo, katera pisateljica, kateri ilustrator bolj pritegneta zanimanje našega otroka, katero pesmico rad zapoje z nami, katero področje vsrka vso njegovo pozornost, kje pa je, nasprotno, negotov. V knjižnici bomo poiskali dela teh avtorjev, dela s teh področij, pobrskali bomo za primernimi glasbenimi zgoščenkami, filmi ... 

Mlajši bratec Cicibana bo spremljal predšolske otroke že 19. leto!

Leposlovje, umetniška ilustracija in glasba na Cicidojevih straneh – vse to je izbrano z nič manjšo skrbjo kot v Cicibanu in s prepričanjem, da umetniška dela pomembno sooblikujejo ne samo otrokov estetski čut, ampak celotno osebnost. »Za otroka izbiramo s pinceto, ne z lopato,« nekako tako je rada rekla naša uredniška vzornica Kristina Brenkova. Cicido zajema iz zakladnice ljudskega slovstva, iz domače in svetovne literature, tudi zanj kot za Cicibana pišejo glasbo sodobni slovenski skladatelji, na njegovih straneh lahko otrok prvič stopi v galerijo odlične slovenske ilustracije. Tu bo srečal raznolike likovne svetove Jelke Reichman, Jelke Godec Schmidt, Lile Prap, Marjana Mančka, Zvonka Čoha, Petra Škerla, Ane Zavadlav, Maše Kozjek, Tanje Komadina, Igorja Šinkovca, Polone Lovšin, Maje Kastelic … in še mnogih drugih. Spoznaval bo tudi žlahtne pravljičarke Marlenko Stupica, Ančko Gošnik Godec, Marjanco Jemec Božič, saj večkrat zajamemo tudi iz njihove zakladnice.  

V Cicidoju je vsega po malem

V Cicidoju najdete pesmice za petje in igro, najdete ljudske pravljice, prirejene tako, da so prijetne za branje ali za pripovedovanje, tu so avtorske črtice klasikov in sodobnikov za večerno branje, za spodbujanje pogovora. Tu je vedno ena dolga zgodba s številnimi ilustracijami, ki se bere, gleda, premleva počasi in večkrat, kot slikanica. V Cicidoju bo otrok lahko prisluhnil umetelni besedi Kosovela in Župančiča, Pavčka in Grafenauerja, Zajca in Svetlane Makarovič, Anje Štefan … Poslušal bo, kako živijo in se igrajo drugi otroci. Reševal bo uganke. Vsaka letošnja številka bo prinesla poleg običajnih ugank še izbrano uganko v uglasbitvi enega od uveljavljenih slovenskih skladateljev oz. skladateljic. Letošnji Cicidojevi skladatelji so Robert Kamplet, Nenad Firšt, Urška Pompe, Milko Lazar, Anže Rozman, Matjaž Predanič, Tomaž Habe, Leon Firšt, Patrik Greblo in Marko Mihevc. Na spletni strani revije Cicido (www.cicido.si) v rubriki Pojemo s Cicidojem: Naredimo si glasbilo boste našli opis preprostega glasbila za spremljanje petja posamezne pesmi v reviji. Tu boste lahko poslušali instrumentalne izvedbe znanih slovenskih otroških ljudskih pesmi (Tingl tongl), vokalne in instrumentalne izvedbe slovenskih otroških ljudskih pesmi, povezane z ugankami (Ugani pesmico!), ter pesmico Tačke pomagačke.

Naročniki Cicidoja dobijo še več: novembra 2016 prejmejo slikanico z izbranimi ugankami in ilustracijami Ane Zavadlav Kaj je to?, marca pa izbor odličnih animiranih filmov iz različnih evropskih držav, ki ga pripravljamo v sodelovanju s festivalom Animateka.

Kaj je to?     Animirani filmi

Se igram. Mnogo znam!

Najobsežnejša poučna rubrika v Cicidoju nosi vabljiv naslov Rišem, barvam in čečkam. Se igram. Mnogo znam. Prinaša preproste, a učinkovite igrive naloge, ki jih otrok večinoma lahko reši sam, saj ga vodi slika. Ob tem se uri v pozornem opazovanju, logičnem sklepanju, natančnem jezikovnem izražanju, grafomotoriki,  glasovni analizi, pridobiva številske predstave –  predvsem pa samostojnost in samozavest. V Cicidoju bodo še rubrika Hopka in Skokec za najmlajše, ki jo pomaga pripravljati razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek, priljubljeni Kuku psihologinje Nataše Bucik, Živalska bivališča biologinje Jelke Pogačnik, Vozila učitelja tehnike Marka Jakopiča, likovna rubrika Pojdimo v galerijo, ki nastaja v sodelovanju z Narodno galerijo (pripravljata jo likovna pedagoginja Silva Karim in kustodinja Kristina Preininger)  ter likovno-tehnična rubrika Izdelajmo si … likovne pedagoginje Petre Primc Marko. Zelo raznoliko – z mislijo na različne otroke z različnimi interesi in zmožnostmi.

Cici Vesela šola

CVŠ pohvala  CVŠ vprašalnik

Je stalna poljudna rubrika revij Ciciban in Cicido in obenem največja slovenska šola. V njej se je lani učilo in igralo več kot 81.000 otrok iz skoraj 1000 vrtcev in šol – vsi so na ciciveselošolskem dnevu dobili Cici pohvalo. Cici Vesele šole so zasnovane tako, da nas iz igralnice ali otroške sobe peljejo na vrt, v gozd, na izlet, v knjižnico, gledališče, muzej, skratka v živo dejavnost in v širni svet. Bolj kot otrokom pa je vzgojiteljicam in staršem namenjena spletna stran www.cicido.si. Poleg kontaktnih rubrik Cici nabiralnik in Umetnija meseca na teh straneh odrasli najdejo vsak mesec vodnik po reviji, svetovalne članke, sezname dobrih knjig, razpise natečajev in druge aktualnosti. Letos bomo vabili k sodelovanju v že trinajsti natečaj Cici umetnije.

Dobrodošli v novem letniku revije Cicido!

Urednice Slavica Remškar, Maja Žugič in Jasna Merc ter oblikovalka Ksenija Marc

 

slika

 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.