Ciciban

Junij 2018

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Mušičevi konjički

Med novimi pridobitvami si lahko v Narodni galeriji od leta 2016 ogledate tudi stalno razstavo del Zorana Mušiča.

Umetniško zbirko so Narodni galeriji in nam vsem podarili slikarjevi sorodniki: brat Ljuban z ženo Milado in njuna hči Vanda Mušič. Vabimo vas, da skupaj z otroki obiščete razstavo in poiščete Mušičeve prepoznavne konjičke.

O slikarju

Zoran Mušič je bil eden najpomembnejših evropskih slikarjev v 20. stoletju. Že kot otrok je med prvo svetovno vojno izkusil begunstvo. Šolal se je na zagrebški akademiji in hkrati spoznaval dalmatinsko obalo, ki ga je spominjala na domači Kras. Med drugo svetovno vojno je bil zaprt v Dachauu; ta izkušnja je odločilno zaznamovala njegovo umetnost. Živel je v Benetkah in v Parizu in se uveljavil na Zahodu. Obvladal je vse slikarske in risarske tehnike ter širok nabor grafičnih tehnik.

Motivi na razstavi

Otrokom boste na razstavi lahko pokazali različne motive, ki so Mušiča ustvarjalno pritegnili. Na začetku razstave srečate umetnikov avtoportret in portret žene Ide. Naj otroci opišejo sliki, kakšne barve imata lase, brčice, nakit, vzorce na oblačilih … Se iz portretov lahko razbere, kako se počutita? Mušič se je na sliki upodobil, ko je bil star 37 let. Slikar je bil v svojem življenju priča številnim spremembam in naglemu razvoju, saj je živel skoraj sto let (1909 –2005).

V bližini je razstavljeno še tihožitje z ribami, na sredi razstavišča pa marine z beneškimi barkami. Mušič je pogosto upodabljal morje in življenje ob njem. Po drugi svetovni vojni je večinoma živel v Benetkah. Tam so nastajale podobe beneških mostov, gondol, ribiških mrež, pristanišč …

Mušič je rad potoval, že kot mladenič je pohajkoval po hribih s svojim bratom, poleti pa je pogosto zahajal tudi na hrvaško obalo, posebno na otok Korčula. Istra in Dalmacija sta ga spominjali na domačo kraško pokrajino (vročina, suša, burja, rastje). V naravi je umetnik risal in slikal krajine in tudi dalmatinske osličke in konje. Konjičke na slikah težko ločimo od osličkov, večinoma je svoje umetnine naslovil s Konjički, po katerih je zaslovel, saj se je k temu motivu pogosto vračal.

Raznoliki konjički

Naj otroci na razstavi poiščejo raznolike prizore s konjički in poskušajo ugotoviti, kaj počnejo. Se igrajo, se pasejo, počivajo, prenašajo tovor, galopirajo …? Skupaj opišite, v kakšnih barvah in vzorcih je slikar predstavil živali in kam jih je postavil.

Mušič je konjičke upodabljal tudi v različnih slikarskih tehnikah: slikal jih je z oljnimi barvami na platno, z akvarelnimi ali tempera barvami na papir, pogosto pa je uporabljal tudi različne grafične tehnike, ki so mu omogočale več enakih odtisov. Na razstavi boste lahko poiskali konjičke v različnih izvedbah in jih primerjali med sabo. Posebnost na razstavi je detajl nedokončane tapiserije Potovanje Marca Pola, ki je bila namenjena opremi italijanske čezoceanke. Gotovo bo pritegnila pozornost otrok, saj so na njej poleg konjičkov upodobljene še druge živali.

Galovo priporočilo

Pred ogledom razstave ali po njem se lahko ustavite še v Galovi sobi. Na knjižni polici poiščite knjige in raziščite vsebine velikank z naslovi A _ _ O _ _R _ _ _ T ,  K _ _ J _ _ A ,  M _ R _ _ A , T _ _ _ Ž _ _ _ E . Ob prebiranju knjižic, ogledovanju kažislik in brskanju za predmeti bodo otroci na zabaven način spoznali, kaj je to avtoportret, krajina, marina, tihožitje.

Ustvarjalni namig

Spodbudite otroke, da ob slikah konjičkov pripovedujejo o svojih občutjih. Katere pa so njihove najljubše živali? Naj tudi sami narišejo, naslikajo, odtisnejo … kak igriv, vesel živalski prizor.

Kristina Preininger

Konjički med igro

Zoran Mušič: Konjički med igro, 1948
suha igla, papir

Konjički

Zoran Mušič: Konjički, 1949
barvna litografija, papir

Dalmatinski motiv

Zoran Mušič: Dalmatinski motiv, 1950
olje, platno

Dalmatinski grič

Zoran Mušič: Dalmatinski grič, 1966
akril, platno

Konjički, ki so jih ustvarili otroci:

Gorazd Bajec
Gorazd Bajec, 1. r

Hana Kobal, 1. r
Hana Kobal, 1. r

Jon Hrobat, 1. r
Jon Hrobat, 1. r

 

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.