Ciciban

Julij, avgust 2018

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Matija Jama: Kolo

Matija Jama je bil večni popotnik in neutrudni likovni raziskovalec spremenljive narave.

slika

V iskanju vedno novih motivov je ljubljansko okolico raziskoval s posebej prirejenim kolesom, po poroki s slikarko Luizo van Raders pa sta potovala celo z bivalnim vozom po nemških in avstrijskih vasicah. Rada sta se ustavljala ob Donavi, saj so slikarja privlačili motivi odsevov v vodi. Tudi ko se je pri svojih dvainpetdesetih letih ustalil v Ljubljani, je večkrat odhajal slikat na Bled, v Volčji Potok, v Belo krajino in v dolino reke Kolpe.

Ogrevanje v Galovi sobi
Tudi tokrat vam predlagamo, da raziskovalni potep v Narodni galeriji začnete v Galovi sobi. Otroci bodo tu lahko iz velikih penastih kock sestavili motiv Jamove slike Kolo. Če boste obrnili ploskve kock in sestavili še druge motive, boste prepoznali še nekatere slike Jamovih sodobnikov – slovenskih impresionistov. Preden zavijete v razstavne dvorane, izberite z Galove knjižne police knjigo velikanko, ki ima naslov I _ P R _ S _ _ N _ _ _ M. V njej boste med drugim prebrali, da so slikarji impresionisti najraje slikali na prostem. Opazovali so, kako vreme in svetloba spreminjata okolico. Zato so morali s sabo vzeti vse slikarske potrebščine in pripomočke. Omislili so si prenosna, zložljiva slikarska stojala in okvirje. Na okvir so napeli slikarsko platno. V slikarski kovček so zložili paleto, čopiče in slikarske lopatice ter najpomembnejše – oljne barve. Kupili so jih lahko že pripravljene v trgovinah. Izum, ki je slikarjem olajšal shranjevanje in prenašanje oljnih barv, so bile pločevinaste tube.

Opazujmo sliko v stalni zbirki
Matija Jama je bil slikar sonca. Večkrat ga je pritegnila močna, razpršena svetloba, ki jo lahko opazujemo tudi na naši sliki. Rajanje se odvija na prostem. Spodbudite otroke, da sami raziščejo in opišejo naslikane vremenske okoliščine in trenutek dneva. Kakšne barve je uporabil slikar? Nam je slikar predstavil le svetel,  žareč dan, ali pa lahko sklepamo, da je bilo dekletom zares toplo?
Poseben izziv je bilo za slikarja tudi premikanje figur. Dekleta na naši sliki se zelo hitro vrtijo. Njihova krila so vzvihrana in obrazov zaradi gibanja teles ne moremo jasno videti.
Sončna toplota, svetle barve in vrtenje bosih mladenk nas ob gledanju slike navdajo z radostjo in življenjsko energijo. Otroci bodo zlahka začutili optimistično razpoloženje motiva.  Povprašajte jih, kako bi se počutili, če bi se lahko pridružili plesu.

slika

slika

slika

slika

Sončen dan in gibanje figur
Ko se boste naslednjič z otroki podali na sončen travnik ali v gozd, izkoristite vaša doživetja in igre na prostem tudi kot usmerjeno spodbudo za kasnejše likovno ustvarjanje. Skrivanje, guganje, prevračanje kozolcev, plezanje na drevo, preskakovanje štorov ali pa le hoja in tek naj bodo opazovana doživetja, ki jih otroci kasneje likovno poustvarijo. Med igro lahko prizor večkrat zamrznete, nato pa skupaj opazujete, kako so videti posamezne drže. Tako bodo otroci postavljeni tudi v vlogo slikarja, ki ga zanimajo podrobnosti oz. potek gibanja. 

Kristina Preininger, kustodinja v Narodni galeriji

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.