Ciciban

Julij, avgust 2018

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Ivana Kobilca

»Vse sem hotela videti na svetu in pogledati za vsako zaveso, vedno me je gnalo naprej!« je v svojih Spominih zapisala Ivana.

Ivana Kobilica (Ljubljana, 1861‒1926, Ljubljana) je bila odločna, temperamentna, izobražena in svetovljanska slikarka. V svojem času je pogumno presegala stereotipe in razstavljala v mnogih evropskih središčih. Prve razstave je imela že med študijem na Dunaju in v Münchnu, proslavila se je v Parizu, kasneje so njena dela romala še v Prago, Budimpešto, Regensburg, Dresden, Benetke, Zagreb, na prehodu iz 19. v 20. stoletje je razstavljala in daljši čas ustvarjala v Sarajevu, pred prvo svetovno vojno pa v Berlinu. V rojstni Ljubljani, kjer je leta 1889 sama pripravila prvo samostojno razstavo in domači publiki pokazala kompetentno sodobno posvetno slikarstvo, je preživela zadnjih dvanajst let svojega življenja. 

SLIKA

Gosja pastirica

Največji uspeh in umetniško potrditev je Ivana doživela v Parizu, leta 1891, ko je na Salon državnega umetnostnega združenja poslala dve sliki. Ena od njiju je bila velika salonska alegorično-realistična slika Poletje, ki jo je Ivana, oprta na münchenske zglede, slikala dvoje poletij na podeželski materini domačiji. Izmed 2800 prispelih slik jih je stroga žirija izbrala 200, med njimi obe Ivanini sliki. Salonski preboj je Ivano za dve leti zvabil v svetovno slikarsko prestolnico in v Barbizon, kjer je ustvarjala žanrske podobe v pleneru. V Parizu se je seznanila tudi s pomembnimi in uglednimi umetniki umetniškega združenja, ki jo je sprejelo medse.

Ivanin opus motivno obsega portrete, žanrske in tihožitne slike, pri slikanju si je večkrat pomagala tudi s fotografijo … Njena dela iz zgodnjih devetdesetih let pomenijo pomembno približevanje k modernizmu in dvigu slovenskega slikarstva na evropsko raven.

Vabimo vas, da skupaj z otroki obiščete razstavo del Ivane Kobilca v Narodni galeriji.

Kristina Preininger, kustodinja v Narodni galeriji

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.