Ciciban

Julij, avgust 2017

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Majska številka

Med prvomajskimi počitnicami bo nekaj več časa za druženje; tudi z novo številko Cicibana!

V pravljičnem gozdu

naslovnica Cic, maj, Damijan Stepančič

Kako visoko je napeta viseča mreža! Le kdo si jo je izbral za počitek? Majsko naslovnico je narisal Damijan Stepančič.

Cicibanda – Poslednji trije

Cic, Cicibanda, maj, Jelka Godec SchmidtOd Gnilozobove tolpe sta ostala samo še Kleščevka in Smrdožer. In že snujejo nove hudobne zamisli proti Cicibandi. Avtorja sta Tomaž Tomšič in Jelka Godec Schmidt, ki tudi ilustrira.

 

Zmaji; Krokodil

Cic, Krokodil, maj, Damijan StepančičPesmi Milana Dekleve Zmaji in Krokodil Branka Rudolfa sta iz prenovljene antologije Sončnica na rami. Ilustriral je Damijan Stepančič.

 

Kdo je zbudil Matička

Cic, Kdo je zbudil Matička, Maša KozjekMatička zjutraj nihče in nič ne spravi iz postelje. Dokler se pod oknom ne ustavi sošolka Maja … Zgodbo Jane Milčinski je ilustrirala Maša Kozjek.

 

Šipa

Ciciban, Šipa, maj, Jure EngelsbergerKo že kaže, da bo žvenket razbite šipe sprožil sosledje nesrečnih dogodkov, se zgodba obrne v srečnejšo stran. Pesem Ambroža Kvartiča je ilustriral Jure Engelsberger.

 

Človek za psa

Ciciban, Človek za psa, maj, Ana ZavadlavNika hodi v prvi razred in piše knjigo. Z velikimi črkami, na koncu pa se bo podpisala z imenitno čačko. Ko bi le mama malo bolj razumela umetniške zagate! Zgodbo Nataše Konc Lorenzutti je ilustrirala Ana Zavadlav.

 

O najboljši in najslabši jedi na svetu

Ciciban, O najboljši in najslabši jedi na svetu, maj, Andreja PeklarV ljudski pravljici, ki nas popelje na Kubo, izvemo, zakaj je jezik tako pomemben … Prevedla je Kristina Brenkova, ilustrirala pa Andreja Peklar.

 

Uganke na srednjeveškem gradu

Cic, Uganke na srednjeveškem gradu, maj,  Igor ŠinkovecOsem novih ugank Ambroža Kvartiča nas popelje v preteklost, med viteze in kronane glave. Ilustriral je Igor Šinkovec.

 

Če nas je strah

Cic, Če nas je strah, maj, Zvonko ČohKaj se zgodi, če nam srce pade v hlače, preberemo v pesmi Andreja Rozmana Roze in vidimo na ilustraciji Zvonka Čoha …

 

Prva železničarska pravljica

Cic, Prva železničarska pravljica, maj, D. StepančičZabavno nonsensno zgodbo Petra Svetine o gospodu Počivavšku, pelikanu, sitnem sprevodniku in pojedenima pici in pudingu je ilustriral Damijan Stepančič.

 

Travniška ljubezen

Cic, Travniška ljubezen, maj, Peter ŠkerlDamijan Močnik je uglasbil pesem Sabine Mali, ilustriral je Peter Škerl. Rubriko ureja Katja Virant Iršič. Sliko in navodilo za izdelavo inštrumenta najdete tukaj. Izbor slovenskih otroških ljudskih pesmi v instrumentalni in vokalni izvedbi ter uganke lahko poslušate na povezavah.

 

Nespametni pes

Ciciban, Nespametni pes, maj, Anka KočevarSlikopis o nespametnem in šalo o preveč pametnem psu je ilustrirala Anka Kočevar.

 

Pobegli in izgubljeni zmaji

Cic, Kako ravnati z udomačenim zmajem, maj, Tanja KomadinaTokrat spoznamo razliko med pobeglimi, izgubljenimi in srečno najdenimi zmaji. Piše Majda Koren, ilustrira Tanja Komadina.

 

Lisičja šola

Ciciban, Lisičja šola, maj, Matjaž SchmidtMatjaž Schmidt je po rezijanski pravljici priredil in narisal strip o šoli, v kateri so zadovoljni otroci, veseli starši in sita lisica …

 

Zmorem. Znam. Sama! Sam!

Ciciban, Zmorem. Znam., maj, fotoIgrive naloge za samostojno, zabavno učenje z novimi rubrikami. V sredini revije pa najdete dva plakata.

 

Ime mi je … Tinek

Cic, Tinek, maj, Maja KastelicTudi letos rubrika znane in izvirne pedagoginje Tereze Žerdin prinaša besedne igre, vaje v branju z razumevanjem ... V majskem Cicibanu spoznamo Tineka, ki ima veliko skrivnost. Ilustrira Maja Kastelic.

 

Škrat Zguba in kameleon – Račji planet

Cic, maj, Jelka Godec SchmidtMed popravilom vesoljske ladje se škrat Zguba in prijatelji udeležijo velikega medgalaktičnega tekmovanja v jadranju na oblakih. Piše in ilustrira Jelka Godec Schmidt.

 

Pacifiški losos

cic, Pacifiški losos, maj, Maja ŠubicZ biologinjo Jelko Pogačnik in ilustratorko Majo Šubic tokrat sledimo dolgi in naporni selitvi pacifiških lososov.

 

Raziskujmo naravo: Mare

Cic, maj, foto ZOOMare so čuteče, hitre in poskočne živali, spadajo pa med glodavce. Tudi letos živali iz ljubljanskega živalskega vrta ter zanimivosti iz življenja posameznih živalskih vrst predstavlja mag. biologije Rudi Ocepek.

 

Modro nebo

Cic, maj, Modro nebo, ilustr. Jurc ali fotoZakaj je nebo ponoči črno, podnevi pa modro? Skrivnost razkrije Andrej Guštin, ilustriral je Bojan Jurc.

 

Gremo delat – Hitra plastenka

Ciciban, Hitra plastenka, maj, foto Pečko PrimcIz dveh enakih plastenk in nekaj preprostih pripomočkov si izdelamo igračo za zanimivo igro. Jo poznaš? Delavnico sta pripravili in fotografirali Petra Primc Marko in Nataša Pečko Primc, hitro plastenko je izdelal Maks.

 

Cici (Ne)Vesela šola Spuščanje zmajev

Cic, maj, Spuščanje zmajev, foto Meta KreseZakaj otroci živijo v vojni? Zakaj otroci živijo v miru? Zakaj so nekateri revni in drugi bogati? Majska tema Cici Vesele šole je težka, resna in zahtevna, zato terja pogovor z odraslim. Besedilo in fotografije Mete Krese nas vodijo od Sarajeva, kjer ob dečku Nenadu spoznamo, kako je bilo v resnici videti večletno obleganje tega mesta – do perujskih solin, v katerih za golo preživetje delajo otroci in odrasli, spomni nas na krvave boje v Normandiji med drugo svetovno vojno, na begunce iz sedanjih bližnjevzhodnih vojn in nemirov … In v tem svetu, v katerem je največ odvisno od sreče, ki odloča, kje se rodiš, je želja, da bi lahko svobodno tekel in s prijatelji ali bližnjimi spuščal zmaje, tiha želja po miru, druženju, igri, sreči … Knjižnični seznam, ki ga pripravlja knjižničarka Ida Mlakar, najdete tukaj.

slika
 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 


 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.