Ciciban

Julij, avgust 2017

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Januarska številka

Praznične lučke ugašajo, a tu je že novo veselje: sneg … in seveda nova številka Cicibana.

Na saneh

naslovnica Cic, januar, Ana Zavadlav

Uiii, kako drvijo sani po zasneženem hribu, še kapo ti odnese! Januarsko naslovnico je narisala Ana Zavadlav.

Cicibanda – Hrabri godrnjač

Cic, Cicibanda, januar, Jelka Godec SchmidtCicibanda niti ne sluti, da se ji bliža zlovoljni Godrnjač. Sama sreča, da ga po naključju prestreže jazbec … V reviji najdete tudi naloge s Cicibando. Avtorja sta Tomaž Tomšič in Jelka Godec Schmidt, ki tudi ilustrira.

 

Jež pozimi; Lisica leži

Cic, Lisica leži, januar, Marjanca Jemec BožičPesmi Anje Štefan pokukata v ježev brlog in razgalita lisičje težave … Ilustrirala je Marjanca Jemec Božič.

 

Kdo je strah

Cic, Kdo je strah, januar, Zvonko ČohStrahovi so povsod okoli nas: na tržnici, v pekarni, v šoli … Kratko zgodbo Majde Koren je ilustriral Zvonko Čoh.

 

Ni lahko biti zmaj

Ciciban, Ni lahko biti zmaj, januar, Jure EngelsbergerJure Engelsberger je duhovito ilustriral tegobe, ki jih v pesmi Zvonimirja Baloga izpovejo zmaji. Pesem je prevedel Niko Grafenauer.

 

Res skrben šolar

Ciciban, Res priden šolar, januar, Jure EngelsbergerJure Engelsberger je ilustriral tudi dve kratki zgodbi: Res skrben šolar Slavice Remškar in Jasmina je pozabljiva Žarka Petana. Zelo primerno branje za oklevajočega bralca!

 

Uganke iz pekarne

Cic, Uganke iz pekarne, januar, Igor ŠinkovecJanuarja nas k ugankam Ambroža Kvartiča zvabijo dišeče vonjave iz pekarne ... Ilustriral je Igor Šinkovec.

 

Babica in trije kralji

Ciciban, Babica in trije kralji, januar, Ančka Gošnik GodecUkrajinsko legendo je prevedla Kristina Brenkova, narisala pa Ančka Gošnik Godec. Otroci bodo odslej vedeli, od kod je tisto darilce, ki so ga našli na okencu ...

 

Kaj je abeceda

Cic, Kaj je abeceda, januar, Zvonko ČohTokrat se pesnik Andrej Rozman Roza in ilustrator Zvonko Čoh duhovito sprehodita čez celo abecedo!

 

Alergija

Cic, Alergija, januar, Ana ZavadlavSo pospravljanje, premalo ponočevanja, mineštra in rdeča pesa glavni krivci za pike, ki jih je dobila Nika? Zgodbo Nataše Konc Lorenzutti je ilustrirala Ana Zavadlav.

 

Belo v belem

Cic, Belo v belem, januar, Suzi BriceljPesem Bine Štampe Žmavc je uglasbil Vitja Avsec, ilustrirala je Suzi Bricelj. Rubriko ureja Katja Virant Iršič. Sliko in navodilo za izdelavo inštrumenta najdete tukaj. Ob uglasbeni je objavljena pesem Marije Škorjanec Kosterca Bela pesem. Izbor slovenskih otroških ljudskih pesmi v instrumentalni in vokalni izvedbi ter uganke lahko poslušate na povezavah.

 

Kdo bo zatožil?

Ciciban, Kdo bo zatožil, januar, Anka KočevarTudi molk še ne pomeni, da lumparija ne bo razkrita. Slikopis, ki je nastal po ljudskih motivih, je ilustrirala Anka Kočevar.

 

Nega zmaja

Cic, Kako ravnati z udomačenim zmajem, januar, Tanja KomadinaZa zmaja je treba seveda ustrezno skrbeti. Ga negovati in paziti na higienski maksimum … Piše Majda Koren, ilustrira Tanja Komadina.

 

Gremo se kepat

Ciciban, Gremo se kepat, januar, Vladan NikolićDva nova stripa Vladana Nikolića z mačkom Igorjem v glavni vlogi. Kaj bo maček ušpičil tokrat?

 

Zmorem. Znam. Sama! Sam!

Ciciban, Zmorem. Znam., januar, fotoIgrive naloge za samostojno, zabavno učenje z novimi rubrikami. V sredini revije pa najdete dva plakata.

 

Ime mi je … Janja

Cic, Janja, januar, Maja KastelicTudi letos rubrika znane in izvirne pedagoginje Tereze Žerdin prinaša besedne igre, jezikoslovne igrarije, vaje v branju z razumevanjem ... V januarskem Cicibanu spoznamo zasanjano Janjo. Ilustrira Maja Kastelic.

 

Škrat Zguba in kameleon – Ledeni planet

Cic, januar, Jelka Godec SchmidtKakšen mraz je na tem planetu! So pa zato prebivalci ledenjaki zelo prijazni. A kameleon bi vseeno rad čim prej na toplo ... Piše in ilustrira Jelka Godec Schmidt.

 

Cesarski pingvini

Cic, Cesarski pingvini, januar, Maja ŠubicBiologinja Jelka Pogačnik in ilustratorka Maja Šubic nas tokrat popeljeta na Antarktiko, k največjim pingvinom na svetu.

 

Cici Vesela šola Pametno s pametnimi napravami

Cic, december, Pametno s pametnimi napravami, januar, Zvonko ČohPametne naprave naj bi nam olajšale življenje, a včasih nas zapeljejo na stranpoti … Nanje še toliko hitreje stopijo otroci, ki se niti ne zavedajo vseh pasti. Vsebin na spletu je res veliko in mnogo jih je neprimernih. Zato naj otroka ob brskanju po spletu vedno spremlja odrasla oseba. V Cici Veseli šoli spregovorimo o uporabi telefona, računalnika in tablice, o pravilih in bontonu, izvemo pa tudi, kako se izmakniti slabim stranem, ki jih pametne naprave omogočajo. Cici Veselo šolo je pripravila medijska psihologinja mag. Martina Peštaj, ilustriral je Zvonko Čoh, fotografirala je Petra Primc Marko. Svetovalni članek medijske psihologinje mag. Martine Peštaj Zdrav, zadovoljen in medijsko iznajdljiv otrok si lahko preberete tukaj. Napotke in priporočila za uporabo pametnih tehnologij izobraževalno-svetovalnega centra Logout, pa najdete na tej povezavi. Knjižnični seznam, ki ga pripravlja knjižničarka Ida Mlakar, najdete tukaj.

 

Raziskujmo naravo: Štrk

Cic, januar, foto ZOOŠtrk že več kot poldrugo desetletje živi v ljubljanskem živalskem vrtu. Tudi letos živali iz ljubljanskega živalskega vrta ter zanimivosti iz življenja posameznih živalskih vrst predstavlja mag. biologije Rudi Ocepek.

 

Vesoljske meglice

Cic, januar, Vesoljske meglice, ilustr. Bojan JurcMed zvezdami se skriva veliko stvari, ki jih lahko vidimo le z močnimi daljnogledi. Tudi tokrat nekaj skrivnosti razkrije Andrej Guštin, ilustriral je Bojan Jurc.

 

Pojdimo v galerijo – Slepe miši

Cic, januar, Slepe miši, Narodna galerija ali Silva KarimLetos si v sodelovanju z Narodno galerijo ogledujemo različne umetnine iz njihove zbirke, ob njih spoznavamo različne tehnike in tudi sami ustvarjamo. Rubriko pripravljata likovna pedagoginja Silva Karim in strokovna sodelavka Kristina Preininger iz Narodne galerije v Ljubljani. Januarja spoznamo Veselove Slepe miši in izdelamo razigrano figurico. Več zanimivosti o sliki in slikarju najdete v tem članku.

 

Življenje ob reki Ganges

Ciciban, Življenje ob reki Ganges, januar, Meta KreseS to reko, ki se vije več tisoč kilometrov, ljudje živijo drugače, kot smo navajeni pri nas. O življenju in navadah izvemo več v fotoreportaži izkušene popotnice Mete Krese.

slika
 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 


 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.