Ciciban

Julij, avgust 2017

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Aprilska številka

Na koledarju obkroži 14. april in se pridruži več kot 70.000 otrokom iz vse Slovenije, ki bodo reševali zabavne ciciveselošolske vprašalnike!

Velikonočni zajec na vozu

naslovnica Cic, Zajec na vozu, naslovnica, Hana Stupica

Piščanec vleče voz z velikonočnim zajcem in pirhom. Čarobno naslovnico je naslikala Hana Stupica.

Cicibanda – Usodna ročica

Cic, Usodna ročica, april, Jelka Godec SchmidtSluzavka in Kostolom se že pripravljata na sklepno dejanje, ko Cicibandi na pomoč priteče medvedka … Avtorja sta Tomaž Tomšič in Jelka Godec Schmidt, ki tudi ilustrira.

 

Škrat Dobrošin; Roparski grad

Cic, Škrat Dobrošin, Roparski grad, april, Suzi BriceljPesmi Srečka Kosovela in Vide Jerajeve sta iz prenovljene antologije  slovenskih avtorskih pesmi za otroke Sončnica na rami. Ilustriral je Damijan Stepančič.

 

Tatovi

Cic, Tatovi, april, Tanja KomadinaTanja Komadina je ilustrirala zgodbo Dragana Lukića Tatovi in pesem Vojana T. Arharja Nagajivka. Zgodbo je prevedel Ivan Minatti.

 

Spotoma

Cic, Spotoma, april, Ana ZavadlavNova zgodba Nataše Konc Lorenzutti se poigra s težavnimi besedami, zaradi katerih zlahka ostaneš brez malice … Ilustrirala je Ana Zavadlav.

 

Uganke na deževen dan

Cic, Uganke na deževen dan, april, Igor ŠinkovecNove zabavne uganke Ambroža Kvartiča so seveda malce aprilsko muhaste … Ilustriral je Igor Šinkovec.

 

Pravljica o jaguarju

Cic, Pravljica o jaguarju, april, Jure EngelsbergerJure Engelsberger je ilustriral duhovito zgodbo o nesrečnem jaguarju, ki mu žvečilni gumi povsem spremeni življenje … in barvo dlak.

 

Moj dežnik je lahko bolan

Cic, Moj dežnik je lahko bolan, april, Zvonko ČohDežnik Andreja Rozmana Roze se sicer ne more napihniti v balon, a z menjavo dveh črk v naslovu vseeno poskrbi za dokaj skrbi. Pesem je ilustriral Zvonko Čoh.

 

O županu, pastirju in ovčicah

Cic, O županu, pastirju in ovčicah, april, Peter ŠkerlButalski pastir je trmast kot kak osel; še dobro, da pase ovce … Ilustriral je Peter Škerl.

 

Kozica

Cic, Kozica, april, Škerl

Boris Vremšak je uglasbil pesem Neže Maurer, ilustriral jo je Peter Škerl. Rubriko ureja Katja Virant Iršič. Sliko in navodilo za izdelavo inštrumenta najdete tukaj. Izbor slovenskih otroških ljudskih pesmi v instrumentalni in vokalni izvedbi ter uganke lahko poslušate na povezavah. V marčni številki Cicibana je v uglasbitvi pesmi Oda očetom dvoje napak. Opravičujemo se avtorju. Pravilen notni zapis najdete tukaj.

 

Nevidna krava; Velikonočni zajec

Ciciban, Nevidna krava ali Velikonočni zajec, Anka KočevarAnka Kočevar je ilustrirala dve ljudski šali – prvo kot slikopis.

 

Na sprehodu

Cic, Kako ravnati z udomačenim zmajem, april, Tanja KomadinaTokrat izvemo, zakaj moramo imeti zmaje na sprehodu na vrvici … Piše Majda Koren, ilustrira Tanja Komadina.

 

Skrivališče; Ribnik

Ciciban, Skrivališče ali Ribnik, marec, Vladan NikolićV stripih Vladana Nikolića se Igor skriva pred živinozdravnikom in odkriva potencial izkopanih lukenj.

 

Zmorem. Znam. Sama! Sam!

Ciciban, Zmorem. Znam, april, foto ShutterstockIgrive naloge za samostojno, zabavno učenje. V sredini revije pa najdete dva plakata.

 

Ime mi je … Tadej

Cic, Tadej, april, Maja KastelicAprila v rubriki znane in izvirne pedagoginje Tereze Žerdin spoznamo Tadeja, izvemo, kaj je polžkov vsadek, ter si ogledamo morske prebivalce. Ilustrira Maja Kastelic.

 

Naloge s Cicibando – Zobata kolesa

Ciciban, april, Jelka Godec SchmidtV reviji izvemo, kaj so zobata kolesa in jermen, ter rešujemo dve nalogi. Rešitvi si lahko ogledaš tukaj.

 

Škrat Zguba in kameleon – Planet pravljic

Cic, april, Jelka Godec SchmidtŠkrat Zguba in prijatelji obiščejo planet pravljic na poročni dan Trnuljčice. Kje so se spet izgubili? Piše in ilustrira Jelka Godec Schmidt.

 

Selitve – Bela štorklja

Cic, Bele štorklje, aprilV toplejših mesecih lahko tudi v naših krajih občudujemo te prelepe ptice. Jeseni pa odletijo v Afriko. Piše biologinja Jelka Pogačnik, ilustrira Maja Šubic.

 

Cici Vesela šola Kaj znamo?

Cic, Kaj znamo, april, foto ShutterstockBliža se ciciveselošolski dan, ko bodo otroci po vsej Sloveniji preizkusili, kaj vse so se v letošnjih Cici Veselih šolah naučili. 14. aprila bodo uživali ob zabavnih vprašalnikih in si prislužili Cicibanovo pohvalo. Sodeluješ tudi ti? V aprilskem Cicibanu je še nekaj strani nalog, ob katerih lahko vadiš. Pripravila jih je Barbara Hanuš. Knjižnične sezname, ki jih je za letošnje Cici Vesele šole pripravljala knjižničarka Ida Mlakar, pa najdete tukaj.

 

Raziskujmo naravo: Pončo

Cic, april, foto ZOOLe kdo je v sladkovodno jezerce ob morju spustil volovsko žabo?! Še sreča, da so ji našli primeren dom v Živalskem vrtu v Ljubljani. Piše mag. biologije Rudi Ocepek.

 

Daljni planeti

Cic, Daljni planeti, april, ilustriral Bojan JurcAprila izvemo, zakaj daljne planete tako težko opazimo, kaj (in ne kdo) je James Webb, ter o zadnjih odkritjih Zemlji podobnih planetov. Piše Andrej Guštin, ilustriral je Bojan Jurc. 

 

Pojdimo v galerijo – Kmet na polju

Cic, Sejalec, april, Narodna galerija ali Silva Karim

Letos si v sodelovanju z Narodno galerijo ogledujemo različne umetnine, ki jih hranijo tam, ter ob njih spoznavamo različne tehnike in tudi sami ustvarjamo. Rubriko pripravljata likovna pedagoginja Silva Karim in strokovna sodelavka Kristina Preininger iz Narodne galerije v Ljubljani. Več zanimivosti o sliki in slikarju najdete v tem članku.

 

Fotoreportaža – Pri Galu v galeriji

Cic, Pri Galu v galeriji, april, fotoV Narodni galeriji v Ljubljani prebiva zeleni škrat Gal. Lahko obiščemo njegovo sobo in spoznamo Galovo abecedo. Več informacij o tem najdete tukaj.

 

Anketa – Prideš v galerijo?

Ciciban, Anketa Prideš v galerijo, aprilKako je v galeriji? Kaj tam počnemo? Kdo so galovci, ki vsak mesec obiščejo Narodno galerijo? Z njimi se je pogovarjala Nika Susman.

slika
 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 


 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.